Παγκόσμια Ημέρα Θυροειοδούς

Παγκόσμια Ημέρα Θυροειοδούς

25/5/2015                                                                  09:00

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυροειοδούς στις 25 Μαΐου, το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και το Τμήμα Θυρεοειδούς του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα, η οποία στοχεύει στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, με διανομή πληροφοριακού υλικού και κλινική εξέταση.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Σταδίου (ώρες 10:00 – 16:00) όπου εθελοντές γιατροί θα προσφέρουν υπερηχογραφικό έλεγχο και ψηλάφηση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ και της Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λεωνίδας Ντούντας και η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, της Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Αλεβιζάκη, υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, επεσήμαναν την αξία του προληπτικού ελέγχου, τόσο για τον γενικό πληθυσμό, όσο και για τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.

Όπως είναι γνωστό, ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός ενδοκρινής αδένας του ανθρωπίνου σώματος, ο οποίος ρυθμίζει τις καύσεις και το μεταβολισμό του οργανισμού και παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν διάφορες απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς. Η λειτουργία του εξαρτάται και από την υπόφυση, ένα μικρό αδένα του εγκεφάλου.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς δεν αφορούν μόνο στην υπερβολική ή ανεπαρκή έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών (υπερ- και υποθυρεοειδισμός), αλλά και σε άλλες δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις, όπως οι όζοι, η οζώδης βρογχοκήλη κ.τ.λ. Οι παθήσεις αυτές, μάλιστα, εάν δε διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με βαριές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά συμβάματα, απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, βλάβες στο έμβρυο κατά την κύηση, υπογονιμότητα στον άνδρα και τη γυναίκα, καρκίνο κ.α.

«Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει τουλάχιστον μια φορά να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο. Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή κάποιος εκ των δύο γονέων είναι πάσχων από θυρεοειδοπάθεια, τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται συστηματικά, καθώς υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Επίσης, απαραίτητος είναι και ο προληπτικός έλεγχος των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη, ενώ στην περίπτωση που η γυναίκα πάσχει ήδη από κάποια θυρεοειδοπάθεια θα πρέπει να τίθεται υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης», σύμφωνα με την κ.Αλεβιζάκη.

Τέλος, ο κ. Ντούντας υπενθύμισε ότι η αγωγή του υποθυρεοδισμού βασίζεται στην χορήγηση της συνθετικής θυροξίνης. Εφέτος εορτάζουμε τα 100 χρόνια από την απομόνωση της θυροξίνης, μια ανακάλυψη που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών. Εξελίξεις έχουμε και σε αυτόν τον τομέα, με μια νέα υγρή μορφή θυροξίνης σε μαλακή κάψουλα.

 

Πηγή: Health.In.Gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *