7/4/2015 09:35
Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα μη ασφαλή τρόφιμα συνδέονται με το θάνατο περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, κυρίως παιδιών. Τα τρόφιμα που περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες είναι υπεύθυνα για περισσότερες από 200 ασθένειες, που κυμαίνονται από διάρροια σε καρκίνους. Νέες απειλές για την ασφάλεια των τροφίμων εμφανίζονται διαρκώς. Αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων, τη διανομή και την κατανάλωση, αλλαγές στο περιβάλλον και την εμφάνιση νέων και αναδυόμενων παθογόνων μικροβιακής αντοχής.
Όλα αυτά, θέτουν προκλήσεις για τα εθνικά συστήματα ασφάλειας των τροφίμων. Παράλληλα οι αυξήσεις στα ταξίδια και το εμπόριο ενισχύουν την πιθανότητα η μόλυνση να εξαπλωθεί διεθνώς. Όσο ο εφοδιασμός τροφίμων μας γίνεται όλο και πιο «παγκοσμιοποιημένος», η ανάγκη για την ενίσχυση των συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο γίνεται όλο και πιο εμφανής.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ ανέλαβε την πρωτοβουλία της προώθησης των προσπαθειών για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, από το αγρόκτημα στο πιάτο (και παντού ενδιάμεσα) για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου 2015.
Πηγές: Unisef, Σαν Σήμερα