Ημερίδα για την Παιδική Φροντιδα και Αποϊδρυματοποίηση των Παιδιών

Ημερίδα για την Παιδική Φροντιδα και Αποϊδρυματοποίηση των Παιδιών

17/2/2016                                                                                                                           15.20

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, η Ευρωβουλευτής Jean Lambert, Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η διεθνής ΜΚΟ LUMOS, συδνιοργανώνουν την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα, “Διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας και της προστασίας των παιδιών στην Ελλάδα σε περίοδο κρίσης “.

Το πάνελ της συζήτησης θα συντονίσουν από κοινού οι Ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Jean Lambert σε συνεργασία με τη LUMOS, μια διεθνή ΜΚΟ που ιδρύθηκε από τη συγγραφέα JK Rowling και έχει στόχο τον τερματισμό του εγκλεισμού των παιδιών σε ιδρύματα σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της κοινωνίας των πολιτών.

Έρευνες ογδόντα περίπου χρόνων έχουν αποδείξει τις βλάβες που προκαλεί στα παιδιά ο εγκλεισμός σε ιδρύματα. Παρά τις καλές προθέσεις, τα ιδρύματα δεν προστατεύουν τα παιδιά, αντιθέτως τα αφήνουν πιο ευάλωτα στη βία, την κακοποίηση και την παραμέληση.

Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει τη ζημία που έχει προκαλέσει ο εγκλεισμός κι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες να τερματιστεί αυτή η μορφή περίθαλψης. Με την εισαγωγή ενός εκ των προτέρων όρου για την κοινωνική ένταξη με προτεραιότητα την “μετάβαση από τα ιδρύματα στην παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας ” στον κανονισμό 1303/2013 των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ESI) ταμείων, η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση τους για την συντήρηση, ανακαίνιση ή κατασκευή ιδρυμάτων, ενώ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη, τα οποία δεν έχουν ακόμη κάνει τη μετάβαση, να δώσουν προτεραιότητα σε προγράμματα που την υποστηρίζουν.

Η συζήτηση θα ασχοληθεί με τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η φροντίδα των παιδιών και τα συστήματα προστασίας στην Ελλάδα και θα προτείνει τρόπους με τους οποίους όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών ταμείων, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την παροχή λύσεων, σύμφωνα με την αρχή της προστασίας του παιδιού και των υφιστάμενων διεθνών νομοθεσιών και της ΕΕ.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί η πρόσφατη έρευνα της LUMOS για την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς θα εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στη χώρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, την προστασία του παιδιού, την ποιότητα της οικογένειας και τη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13:30 – 16:00 στην αίθουσα A8F388

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.