Κ. Παπακώστα: Απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα η υγεία των παιδιών

Κ. Παπακώστα: Απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα η υγεία των παιδιών

12/12/2014          10:30

Την πρόληψη και την υγεία των παιδιών, ως απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα, πρόταξε ανάμεσα στις προτεραιότητές της η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, αναφερόμενη στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Έναυσμα για δράσεις από την πολιτεία χαρακτήρισε η υφυπουργός Υγείας την 11η Δεκεμβρίου και αναφέρθηκε στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που κυρώθηκε από την Ελλάδα πριν από 22 χρόνια, με το Ν2101/1992, αποτελεί το πληρέστερο διεθνές κείμενο στον τομέα του Δικαίου Ανηλίκων και εμπεριέχει την πλέον ολοκληρωμένη νομική κατοχύρωση για τα δικαιώματα του παιδιού.

Στο κείμενο της Σύμβασης και ειδικότερα, το Άρθρο 24 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ αναφέρεται στο δικαίωμα του παιδιού να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας και να επωφελείται από τις υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας και αποκατάστασης.

Η κα Παπακώστα ανέφερε ως βασικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την παραπάνω Συνθήκη τα εξής:

• Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και αποκατάστασης.

• ΗΠολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσει τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα.

• Η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει σε κάθε παιδί την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

• Οφείλει να εντείνει την προσπάθεια κατά της ασθένειας και της κακής διατροφής.

• Πρέπει να εξασφαλίσει στις μητέρες την κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά τον τοκετό.

Στη συνέχεια τόνισε ότι στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Υγείας:

• ανέλαβε νομοθετική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση της Περιγεννητικής φροντίδας και του Μητρικού Θηλασμού, με την οποία εξασφαλίζεται μια σειρά μέτρων παροχής ολοκληρωμένης, ισότιμης, αποτελεσματικής, ποιοτικής και αποδοτικής περιγεννητικής φροντίδας τόσο στη μητέρα, όσο και στο παιδί.

• παρέχει δωρεάν εμβολιασμούς στα σχολεία, καλύπτοντας όχι μόνο τα παιδιά που είναι ασφαλισμένα, αλλά και τα ανασφάλιστα, ή τα άπορα, ώστε να μην υπάρχει κανένα αφρόντιστο.

• με εγκύκλιό του προς τα μαιευτήρια της χώρας, συνιστά σε όλες τις μητέρες που γέννησαν να μεταβούν εντός δύο μηνών στον Παιδίατρό τους ή στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή στα Δημοτικά Ιατρεία με τα βρέφη τους για τον απαραίτητο εμβολιασμό.

• σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα και δράσεις, με στόχο την βελτιστοποίηση της προστασίας του παιδιού στην χώρα μας και πανευρωπαϊκά από την βία, τη θυματοποίηση, την εμπορία και κάθε είδους παραβίαση των δικαιωμάτων του.

• έχει αναπτύξει και λειτουργεί μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους που έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση ή ενδοοικογενειακή βία στον τομέα της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης από ΝΠΔΔ (Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα των Γενικών Νοσοκομείων και των Νοσοκομείων Παίδων, Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων) και παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη και άλλων μονάδων για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου.

• συζητά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την ανάληψη δράσης γύρω από τον παιδικό διαβήτη.

• δίνει καθημερινή μάχη, μέσω των αρμόδιων φορέων, κατά των εξαρτήσεων των παιδιών και των νέων από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το διαδίκτυο, το κάπνισμα, με προγράμματα, εκστρατείες, δράσεις.

Αναφέρθηκε επίσης ότι μελετάται στο υπουργείο Υγείας η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, για μια συνολική και συντονισμένη δράση για τα δικαιώματα του παιδιού.

Καταλήγοντας η υφυπουργός, κατέθεσε την άποψη ότι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών υγείας παιδιών και εφήβων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός συστήματος υγείας, το οποίο είναι, όχι μόνο αποτελεσματικό, αλλά και οικονομικά αποδοτικό καθώς, οι υπηρεσίες πρόληψης της υγείας εγκαίρως, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία προλαμβάνουν παθήσεις της ενήλικης ζωής.

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *