Παραμένουν υψηλοί οι δείκτες υγείας των Ελλήνων

Παραμένουν υψηλοί οι δείκτες υγείας των Ελλήνων

19/12/2014                 11:20

 

Τα καλά μας γονίδια και η αρκετά υψηλή κατανάλωση λαχανικών μάς κρατούν ως λαό ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη από πλευράς δεικτών υγείας.

Ολα αυτά, την ώρα που η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από την πρώτη ευρωπαϊκή θέση στο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς υιοθετούνται επικίνδυνες συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Η χώρα μας βρίσκεται δε, στην τελευταία θέση σε επενδύσεις στην πρόληψη των παθήσεων, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πως τίποτε δεν είναι τυχαίο…

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ανάγνωση πρόσφατης μελέτης ειδικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία αφορά 35 χώρες – μέλη του Οργανισμού.

Στους πίνακες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το «Έθνος», η Ελλάδα έχει πολύ καλή έως αξιοπρεπή κατάταξη στην κατανάλωση αλκοόλ, στη συχνότητα διαβήτη σε παιδιά και ενηλίκους, στην καθημερινή κατανάλωση λαχανικών και στη θνησιμότητα από καρκίνο και εμφράγματα. Έχει καλύτερους δείκτες θνησιμότητας καρκίνου από 29 άλλες χώρες και την έκτη καλύτερη θέση σε θανάτους από ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Στον αντίποδα, κατέχει τη χειρότερη θέση σε καπνιστές και συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Το μεγάλο ποσοστό καπνιστών (38,9% του γενικού πληθυσμού) σπρώχνει προς τα πάνω και τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, στους οποίους η Ελλάδα έχει τη 19η χειρότερη θέση, με 60 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους στον γενικό πληθυσμό.

Αξιοπρεπής προς υψηλή μπορεί να χαρακτηριστεί η θέση που κατέχουμε στο προσδόκιμο επιβίωσης. Οι Έλληνες εκτιμάται ότι θα ζήσουν 80,7 έτη, ξεπερνώντας αισθητά τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 (79,2 έτη). Τα περισσότερα χρόνια ζωής εμφανίζονται να έχουν οι Ισπανοί (82,5) και οι Ιταλοί (82,5), ενώ πάνω από την Ελλάδα είναι και η Γερμανία, με προσδόκιμο τα 81 έτη.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *