Παρελθόν ενδέχεται να αποτελέσουν οι δυσάρεστες επιπτώσεις του τζετ λαγκ

Παρελθόν ενδέχεται να αποτελέσουν οι δυσάρεστες επιπτώσεις του τζετ λαγκ

18/5/2015                                                                    11:00

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα «μοριακό διακόπτη» για το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού και ότι οι δυσάρεστες επιπτώσεις που συνοδεύουν το τζετ λαγκ μετά από ένα πολύωρο ταξίδι μπορεί σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν.Τα ευρήματά τους ενδέχεται να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης θεραπειών για μια σειρά διαταραχών του ύπνου και άλλες συμπεριφορικές, γνωστικές και μεταβολικές ανωμαλίες, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με το τζετ λαγκ, την εργασία σε νυχτερινές βάρδιες και την έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς επίσης και με νευροψυχιατρικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και ο αυτισμός.

Σε μια εργασία, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια McGill και Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά, αναφέρουν ότι το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μπορεί να «επαναπρογραμματιστεί», όταν μια φωσφορική ομάδα συνδυαστεί με μια πρωτεΐνη «κλειδί» στον εγκέφαλο. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως φωσφορυλίωση, ενεργοποιείται με το φως. Το φως διεγείρει τη σύνθεση συγκεκριμένων πρωτεϊνών, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού, συγχρονίζοντάς το με τους καθημερινούς περιβαλλοντικούς κύκλους.

«Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ένα μηχανισμό, ο οποίος εξηγεί πώς το φως ρυθμίσει τη σύνθεση των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και πώς αυτό επηρεάζει τη λειτουργία του κιρκαδικού ρολογιού» εξήγησε ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας του πανεπιστημίου McGill, Nahum Sonenberg. Ο Shimon Amir, καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Concordia, δήλωσε από την πλευρά του, ότι η έρευνα αυτή ανοίγει νέους δρόμους για τη στόχευση του προβλήματος στην «πηγή» του.

Πηγή: Newsbeast.gr

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *