6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού

29/3/2016                                                                                        13.30

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού διοργανώνει το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic (Αθ. Διάκου 28, Στύλοι Ολυμπίου Διός), από Πέμπτη 31 Μαρτίου έως και Σάββατο 2 Απριλίου 2016.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους και υπολογίζεται ότι παρατηρούνται 300.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο στην Ευρώπη και περίπου 1.000.000 παγκοσμίως. Στις δυτικού τύπου κοινωνίες αποτελεί τον τρίτο συχνότερο καρκίνο για τους άνδρες, μετά τον καρκίνο του προστάτου και του πνεύμονος και τον τρίτο συχνότερο για τις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονος, ενώ παρατηρείται μια αυξανόμενη επίπτωσή του στην Ελλάδα με βάση και τα πρώτα στοιχεία από τις καταγραφές του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών για το 2014 και 2015.

Στη μεγάλη πλειοψηφία του ο καρκίνος του παχέος εντέρου προέρχεται από την κακοήθη εξαλλαγή αδενωματωδών πολυπόδων. Αν και θεωρείται νόσος της τρίτης ηλικίας, δηλαδή των ατόμων άνω των 65 ετών, τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μια προοδευτική και ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, ακόμα και κάτω των 40 ετών. Και αυτό αποδίδεται σε λόγους περιβαλλοντικούς, διατροφής, κλπ.

Καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση των κρουσμάτων διηθητικού καρκίνου του παχέος εντέρου παραμένει η έγκαιρη διάγνωση με τη βοήθεια της κολονοσκόπησης που επιτρέπει την ανεύρεση των αδενωματωδών πολυπόδων του εντέρου και την αφαίρεσή τους ενδοσκοπικά πολύ πριν εξελιχθούν σε καρκίνο.

Όμως, σημαντικές εξελίξεις έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του εντέρου με ελάχιστα επεμβατικές (τραυματικές) μεθόδους δια μέσου του πρωκτού. Με τις μεθόδους αυτές που εφαρμόζονται σήμερα και στη χώρα μας μπορεί σε συγκεκριμένες και επιλεγμένες περιπτώσεις αρχόμενων καρκίνων να αποφευχθούν αρκετές ανοιχτές επεμβάσεις κολεκτομής με εξίσου καλά αποτελέσματα.

Σε περιπτώσεις τοπικά προχωρημένων καρκίνων του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου, δηλαδή του ορθού, η εφαρμογή πριν το χειρουργείο συνδυασμού ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε ελάττωση ή και εξαφάνιση του όγκου και σε δραματική μείωση της ανάγκης για τη δημιουργία «παρά φύσιν έδρας» (κολοστομίας) για τους πάσχοντες. Αυτό επιτρέπει τη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ανάλογες πρόοδοι, ιδιαίτερα με τη χορήγηση των σύγχρονων βιολογικών παραγόντων έχουν επιτευχθεί στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών παθήσεων του λεπτού και παχέος εντέρου.

Αλλά και στις παθήσεις του πρωκτού, όπως είναι η αιμορροϊδοπάθεια, η ραγάδα του πρωκτού, τα συρίγγια και τα αποστήματα, αλλά και η κύστη κόκκυγος που είναι πολύ συχνές στις μέρες μας έχουν συντελεστεί μεγάλες πρόοδοι τόσο στη φαρμακευτική αντιμετώπιση όσο και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν την ταχύτερη ανάρρωση χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία και μακροχρόνιες νοσηλείες των πασχόντων.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση της επίπτωσης των κονδυλωμάτων και των προκαρκινικών βλαβών γενικότερα στην περιοχή του πρωκτού που σχετίζονται με τις σεξουαλικές συνήθειες των ατόμων (πρωκτική επαφή), μόλυνση γεννητικών οργάνων με τον ιό HPV, ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς. Αυτό συνεπώς καθιστά πολύ σημαντική την κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού (ένα είδος PAP TEST) σε ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου για την έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών βλαβών και της λοίμωξης από HPV και την ορθή αντιμετώπισή τους πριν εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού.

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού το οποίο θα τιμήσουν με την παρουσία τους διακεκριμένοι χειρουργοί από την Ευρώπη καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρκίνου Παχέος Εντέρου κ. Bela Teleky, θα εστιάσει στις νέες μεθόδους για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, της εκκολπωματικής νόσου και των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, καθώς και των παθήσεων του πρωκτού.

Στόχος είναι η αμφίδρομη ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των Ευρωπαίων επιστημόνων και των Ελλήνων συναδέλφων τους ιατρών, καθώς και η εκπαίδευση των νεοτέρων χειρουργών πάνω στις σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των παθήσεων του κατωτέρου πεπτικού συστήματος. Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 800 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα.

Η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου και ώρα 8μ.μ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών κ. Θεόδωρος Τρύφων με θέμα “Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία οδηγός για την έξοδο από την κρίση”.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *