Πειραματικό φάρμακο αποκαθιστά  τις βλάβες του νωτιαίου μυελού

Πειραματικό φάρμακο αποκαθιστά τις βλάβες του νωτιαίου μυελού

4/12/2014        11:15

Ένα πειραματικό φάρμακο, που δοκιμάστηκε από Αμερικανούς και άλλους επιστήμονες σε πειραματόζωα, αποκατέστησε στα περισσότερα τις βλάβες στον νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης τους, αναγεννώντας τα νεύρα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που πραγματικά να βελτιώνουν τα τραύματα του νωτιαίου μυελού. Η νέα ουσία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο αυτού του είδους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC, δοκίμασαν το φάρμακο σε αρουραίους.

Οι 21 από τους 26 επανέκτησαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την ικανότητα να κινούν τους παραλυμένους μυς τους, να ισορροπούν και να ουρούν, όποτε ήθελαν και όχι ανεξέλεγκτα. Μερικά ζώα επανέκτησαν και τις τρεις παραπάνω λειτουργίες (κίνηση, ισορροπία και έλεγχος ουροδόχου κύστης) και άλλα μία ή δύο από αυτές. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση από ζώο σε ζώο και το ψάχνουν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το φάρμακο (ένα πεπτίδιο) ενθαρρύνει τα νευρικά κύτταρα να αναπτυχθούν. Θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές, προτού το πολλά υποσχόμενο φάρμακο δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες το χαρακτήρισαν ήδη «πραγματική πρόοδο».

«Αυτό που είδαμε, ήταν όντως αξιομείωτο. Μερικά πειραματόζωα ανέκαμψαν σε φανταστικό βαθμό, τόσο καλά που δύσκολα μπορούσε να πει κανείς αν είχαν ποτέ τραυματιστεί» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Η βλάβη στον μυελό, συνήθως λόγω σοβαρού ατυχήματος ή τραυματισμού, διακόπτει τη συνεχή ροή των ηλεκτρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο μέσω των νεύρων, με συνέπεια την παράλυση.

Η πιθανή χορήγηση του φαρμάκου στους ανθρώπους στο μέλλον αναμένεται να γίνεται σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, όπως η μεταμόσχευση νεύρων και η ηλεκτρική διέγερσή τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.