Πείτε «όχι» στον ήλιο, «ναι» στην αυτοεξέταση

Πείτε «όχι» στον ήλιο, «ναι» στην αυτοεξέταση

13/5/2015                                                                         10:30

 

Με το καλοκαίρι να καταφτάνει και τον ήλιο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατός, η πρόληψη σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος είναι, πλέον, ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο ότι το μελάνωμα αποτελεί σήμερα το 3% του συνόλου των καρκίνων και η συχνότητά του συνεχώς αυξάνεται.

Το μελάνωμα είναι ένας καρκίνος, ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος, ο οποίος αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα, κύτταρα δηλαδή που βρίσκονται κυρίως στο δέρμα μας και ο σκοπός τους είναι να παράγουν μελανίνη. Η μελανίνη είναι μια πρωτεΐνη η οποία εκτός από το να είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών μας, σχηματίζει μια «ομπρέλα» μέσα στα κύτταρα μας για να τα προστατέψει από την ηλιακή ακτινοβολία. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 3-4 άτομα ανά 100.000 κατοίκους θα αναπτύξουν μελάνωμα. Στους άνδρες είναι ο έκτος συχνότερος τύπος καρκίνου, ενώ στις γυναίκες ο έβδομος. Η πιθανότητα να εμφανίσει ένας άνθρωπος μελάνωμα αυξάνεται με την ηλικία, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι 1 στα 4 άτομα με μελάνωμα είναι ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.

Η κυριότερη αιτία ανάπτυξης του μελανώματος είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς αντηλιακή προστασία. Ένα έγκαυμα, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, κάνουν το δέρμα μας επιρρεπές στην εμφάνιση του.  Άλλες αιτίες είναι είναι η κληρονομικότητα, δηλαδή το να έχει παρουσιάσει μελάνωμα κάποιος συγγενής στην οικογένεια, η παρουσία πολλών και άτυπων σπίλων (ελιών) και το ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Το μελάνωμα εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και αφαιρεθεί άμεσα μπορεί να έχει πολύ καλή πρόγνωση. Αντιθέτως στα προχωρημένα στάδια επεκτείνεται γρήγορα δίνοντας μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η τακτική αυτοεξέταση και η περιοδική δερματολογική εξέταση. Η εξέταση στον δερματολόγο πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο και ειδικότερα την Άνοιξη έτσι ώστε να αναγνωριστούν εγκαίρως ύποπτοι σπίλοι πριν την καλοκαιρινή ηλιακή έκθεση.

Αρχικά ο δερματολόγος θα κάνει μια προσεκτική κλινική εξέταση, δηλαδή θα δει τους σπίλους (ελιές) με τον μεγεθυντικό φακό και στην συνέχεια θα τους μελετήσει με το δερματοσκόπιο, έναν ειδικό φακό υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας. Με αυτή την πρώτη αξιολόγηση ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει εάν κάποιος σπίλος πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά. Σε ορισμένους ασθενείς, κυρίως σε αυτούς με πολυάριθμους σπίλους, μπορεί να ακολουθήσει η χαρτογράφηση σπίλων.

Ο κανόνας ABCDE βοηθά να αναγνωρίσετε εάν έχετε ύποπτους σπίλους (ελιές).

Α (assymetry): Είναι ασύμμετρη η ελιά; Δηλαδή εάν την χωρίσουμε στα τέσσερα είναι όλα τα τμήματα ίδια μεταξύ τους;
B (borders): Έχει ακανόνιστα δαντελωτά όρια;
C (color): Έχει περισσότερα από ένα χρώμα;
D (dimension): Έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 6 mm;
Ε (evolution): Έχει αλλάξει;
Οι ελιές που παρουσιάζουν ένα τουλάχιστον από αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να εξεταστούν από δερματολόγο.

 

Πηγή: The Huffington Post Greece

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *