Περιεδρικό συρίγγιο: Η νέα ενδοσκοπική μέθοδος (VAAFT) εξασφαλίζει άμεση και οριστική θεραπεία

Περιεδρικό συρίγγιο: Η νέα ενδοσκοπική μέθοδος (VAAFT) εξασφαλίζει άμεση και οριστική θεραπεία

21/10/2015                                             19.00

 

Νέα όπλα έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι χειρουργοί για την αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων, με συνέπεια η θεραπεία τους να γίνεται σήμερα ανώδυνα, προσφέροντας μόνιμα αποτελέσματα, χωρίς αιματηρά χειρουργεία που ενέχουν υψηλό κίνδυνο συχνών υποτροπών και χωρίς τον κίνδυνο ακράτειας.

«Σε αντίθεση με παλαιότερες μεθόδους, η εξέλιξη της επιστήμης και η πρόοδος της τεχνολογίας μας επιτρέπει τη θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, διαδικασίες που γίνονται ενδοσκοπικά, χωρίς τη χρήση νυστεριού», επισημαίνει ο χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου, που πρώτος εφάρμοσε τη μέθοδο VAAFT στην Ελλάδα (www.axiarchos.gr).

Τα περιεδρικά συρίγγια εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, όπου υπάρχει ένας αριθμός μικρών αδένων. Αν κάποιος από αυτούς φράξει, μπορεί να σχηματιστεί απόστημα. Τα αίτια πρόκλησης των αποστημάτων είναι η ιδραδενίτιδα, η είσφρυση τριχών, οι απλοί δοθιήνες (καλόγηροι) του περιπρωκτικού δέρματος, η φυματίωση και άλλα.
Περίπου το 50% αυτών των αποστημάτων εξελίσσεται σε συρίγγιο, δηλ. σ’ ένα μικρό τούνελ που συνδέει τον μολυσμένο αδένα ή το έντερο, μ’ ένα άνοιγμα στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Αν και τα περισσότερα συρίγγια οφείλονται σε πρωκτικά αποστήματα, ένας μικρός αριθμός συριγγίων μπορεί να προκληθεί από άλλες αιτίες, όπως η νόσος του Crohn, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, τραύματα, καρκίνος, ή εκκολπωματίτιδα.
Ο πόνος και το πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό, ο ερεθισμός του δέρματος γύρω απ’ αυτόν, η αιμορραγία, το πύον, ο πυρετός, τα ρίγη, και ένα γενικό αίσθημα κόπωσης αποτελούν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του περιεδρικού συριγγίου.

«Η διάγνωση των περιεδρικών συριγγίων γίνεται με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση. Εάν είναι ορατό, ενδεχομένως να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του βάθους και της κατεύθυνσης του συριγγίου, όταν όμως δεν είναι ορατό είναι απαραίτητη η υποβολή του ασθενή σε ορισμένες εξετάσεις. Μέχρι πρότινος σ’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν υποχρεωτική η διενέργεια υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας, σήμερα όμως οι νέες μέθοδοι χειρουργικής, ενδοσκοπικής αποκατάστασης των περιεδρικών συριγγίων περιλαμβάνουν τη διαγνωστική φάση, τη χαρτογράφηση δηλαδή της βλάβης», μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Η εκτόνωση της φλεγμονής μπορεί να γίνει είτε με αυτόματη διάνοιξη του αποστήματος είτε με χειρουργική παροχέτευσή του, η οποία είναι και ο ενδεδειγμένος τρόπος για τη θεραπεία των περιεδρικών αποστημάτων, αρκεί να εκτελείται από εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς.

Βασικές αρχές της θεραπείας του περιεδρικού συριγγίου, αποτελούν η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου, ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του ή η καταστροφή του επιθηλίου του, σε όλο το μήκος του και η όσο το δυνατόν μικρότερη τομή των σφιγκτήρων.

«Η εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος βιντεοϋποβοηθούμενης ενδοσκοπικής αντιμετώπισης των περιεδρικών συριγγίων VAAFT είναι νέα και πρωτοποριακή, και προσφέρει στον ασθενή άμεση, ανώδυνη και αναίμακτη αποκατάσταση», επισημαίνει ο Δρ. Ξιάρχος, και συνεχίζει «Με ένα ειδικό ενδοσκόπιο, το συριγγοσκόπιο, το οποίο συνδέεται σε μικροσκοπική κάμερα όπως το λαπαροσκόπιο, μπαίνουμε στο στόμιο του συριγγίου, χαρτογραφούμε σε τρισδιάστατη οθόνη υψηλής ευκρίνειας την πορεία του και με laser ή RF (ραδιοσυχνότητες) καταστρέφουμε το επιθήλιο του και ουσιαστικά το ίδιο το συρίγγιο. Η επέμβαση είναι ολιγόλεπτη και δεν απαιτεί γενική αναισθησία».

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.