Περισσότερες οι πιθανότητες εμφράγματος μετά από διαζύγιο

Περισσότερες οι πιθανότητες εμφράγματος μετά από διαζύγιο

19/4/2015                                                                       11:17

 

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έμφραγμα φαίνεται να έχουν οι γυναίκες που έχουν χωρίσει μία φορά και οι άνδρες που έχουν χωρίσει τουλάχιστον δύο φορές, όπως αναφέρει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 15.000 ανθρώπους, ηλικίας 48 έως 80 ετών, για μία περίοδο 18 ετών, στη διάρκεια της οποίας οι 1.211 έπαθαν έμφραγμα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πάνω από το ένα τρίτο των ανδρών και γυναικών είχαν τουλάχιστον ένα διαζύγιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το έμφραγμα ήταν πιο συχνό στις χήρες και τους χήρους, σε σχέση με τους παντρεμένους. Οι γυναίκες με ένα διαζύγιο ήταν κατά μέσο όρο 24% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με τις ακόμη παντρεμένες γυναίκες, ενώ οι άνδρες που είχαν χωρίσει τουλάχιστον δύο φορές είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος κατά 77%.

Ωστόσο φαίνεται ότι ο κίνδυνος εμφράγματος για τους άντρες αυξάνεται μόνο μετά το δεύτερο διαζύγιο και όχι από το πρώτο. Μάλιστα αν ένας άνδρας ξαναπαντρευτεί, ο κίνδυνος εμφράγματος εξαφανίζεται, ενώ αυτό δεν συμβαίνει για τις γυναίκες. Οι ξαναπαντρεμένες γυναίκες είναι 35% πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με όσες δεν έχουν χωρίσει ποτέ.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στα αίτια αυτής της διαφοράς. Ωστόσο φαίνεται πως μία χωρισμένη γυναίκα επιβαρύνει περισσότερο την υγεία της από ό,τι ένας χωρισμένος άνδρας, κυρίως εξαιτίας μεγαλύτερου συναισθηματικού στρες ή συχνότερης καταφυγής σε ανθυγιεινές συνήθειες. Επιπλέον, οι άνδρες ξαναπαντρεύονται ευκολότερα από τις γυναίκες μετά από ένα διαζύγιο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes».

 

Πηγή: Athens Voice

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.