“Πετάξτε” δίπλα στο πάραθυρο για να γλυτώσετε τις ιώσεις

“Πετάξτε” δίπλα στο πάραθυρο για να γλυτώσετε τις ιώσεις

2/12/2014        10:00

Οι επιβάτες που κάθονται σε θέσεις κοντά στο διάδρομο του αεροπλάνου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων από ιούς και βακτήρια.

Οι θέσεις στο παράθυρο ήταν ανέκαθεν από τις πλέον δημοφιλείς. Σύμφωνα δε με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα έχουμε έναν ακόμη λόγο να τις προτιμήσουμε. Ο Δρ Charles Gerba μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πήρε δείγματα από τις επιφάνειες στην καμπίνα ενός αεροπλάνου που αγγίζουν πιο συχνά οι επιβάτες, σε περισσότερες από 20 πτήσεις.

Στις επιφάνειες αυτές συμπεριλαμβάνονται από τις λαβές στις πόρτες της τουαλέτας μέχρι τη θήκη με τα περιοδικά στο πίσω μέρος της θέσης και τα ντουλάπια πάνω από τα καθίσματα. Διαπίστωσε ότι οι θέσεις στο διάδρομο τείνουν να «φιλοξενούν» τα περισσότερα μικρόβια σε σχέση με εκείνες στο παράθυρο, επειδή τις πιάνουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι, καθώς μετακινούνται εντός του αεροσκάφους.

Ο Δρ Gerba συμβουλεύει στους επιβάτες να αποφεύγουν την τουαλέτα στο αεροπλάνο όσο αυτό είναι δυνατό, επειδή κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν καθαρίζεται. Εφιστά επίσης, την προσοχή στα τραπεζάκια, που δεν καθαρίζονται, ούτε απολυμαίνονται ανάμεσα στις πτήσεις, αλλά και στη θήκη με τα περιοδικά όπου μπορεί να υπάρχουν χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα ή μισοφαγωμένα σνακ.

Είναι καθησυχαστικός όμως, όσον αφορά τον αέρα εντός του αεροσκάφους, καθώς ανακυκλώνεται και φιλτράρεται, οπότε «όταν βλέπουμε περιπτώσεις γρίπης εντός του αεροσκάφους συνήθως αυτός που πρέπει να ανησυχήσει είναι ο άνθρωπος που κάθεται ακριβώς δίπλα στον ασθενή», εξηγεί ο Δρ Gerba. Ο ίδιος συμβουλεύει τους επιβάτες να έχουν μαζί αντισηπτικά μαντιλάκια και να τα χρησιμοποιούν για τα χέρια τους, αλλά και για τις επιφάνειες που αγγίζουν π.χ. το τραπεζάκι.

ΠΗΓΗ: Vita

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.