Πιείτε καφέ, στην υγειά του δέρματός σας

Πιείτε καφέ, στην υγειά του δέρματός σας

27/1/2015                 8:30

 

Ένα φλιτζάνι καφές την ημέρα ίσως βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Ταυτόχρονα, τέσσερα φλιτζάνια αποδεικνύονται ακόμα πιο αποτελεσματικά έναντι του κακοήθους μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής της νόσου.

Οι ερευνητές μελέτησαν για μια δεκαετία 450.000 άνδρες και γυναίκες, κατά μέσο όρο 63 ετών στην αρχή, χωρίς διάγνωση κακοήθους μελανώματος. Μετά από δέκα χρόνια σχεδόν 3.000 άτομα είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος.

Εκείνοι που έπιναν καφέ (το 90% του δείγματος) είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Μάλιστα, όσο περισσότερο καφέ έπιναν τόσο μικρότερος ο κίνδυνος. Εκείνοι που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει την απόπτωση των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, και παράλληλα να αφήσουν ανεπηρέαστα τα υγιή.

Στην παρούσα έρευνα, συνεκτιμήθηκαν και παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο νόσησης, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και την ηλιοφάνεια στον τόπο κατοικίας κάθε συμμετέχοντα.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι προκαταρκτικά και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε επίπτωση επί του κακοήθους μελανώματος θεωρείται σημαντική.

Πάντως, οι λάτρεις του καφέ θα πρέπει να θυμούνται ότι η υπερβολή έχει και τον αντίκτυπό της. Η κατανάλωση πάνω από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση του αίματος.

ΠΗΓΗ:  in.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.