ΠΙΣ: Η Υγεία δεν έχει χρώμα

ΠΙΣ: Η Υγεία δεν έχει χρώμα

13/1/2015                 8:30

 

«Η υγεία δεν έχει χρώμα, ούτε γαλάζιο ούτε πράσινο ούτε κόκκινο ούτε γαλαζοπράσινο ούτε πολύχρωμο. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να παρέχεται αδιάκριτα σε όλους τους πολίτες με το ενδιαφέρον που πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Συλλόγου. Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει πάραυτα στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΠΙΣ.

Ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε στα θέματα που τίθενται ως προτεραιότητα για συζήτηση το 2015 από τον ΠΙΣ. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής:

* Ανάδειξη του ΠΙΣ ως ανώτατου θεσμικού εκπροσώπου των υγειονομικών, ο οποίος θα συνδιαμορφώνει ως Εθνικός Ιατρικός Σύλλογος την πολιτική υγείας που πρέπει να εφαρμόζεται στη χώρα μας προς χάριν των πολιτών και μέσα από ευπρεπή ιατρική λειτουργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας.

* Αύξηση του προϋπολογισμού της υγείας από το 4,3% που είναι σήμερα, σε επίπεδα που να ξεπερνούν το επικίνδυνο όριο του 6% του ΑΕΠ, ώστε η περίθαλψη να είναι ασφαλής και ποιοτική.

* Στελέχωση των νοσοκομείων από επαρκές και μόνιμο προσωπικό, με ανανέωση του γερασμένου ήδη ΕΣΥ ή και πρόσληψη επιμελητών Β’ (λείπουν 5.000 ιατροί από το σύστημα και 10.000 νοσηλευτές). Την επιτάχυνση των διαδικασιών των ήδη κριθέντων στα Συμβούλια Κρίσεως και Επιλογής και πρόσληψη νέων ιατρών. Τη στελέχωση ιδιαίτερα της ακριτικής – νησιωτικής Ελλάδος άμεσα, με κίνητρα επιστημονικά-οικονομικά.

* Άμεση στελέχωση των υπαρχόντων 150 κλινών ΜΕΘ ώστε να μη χάνονται άδικα 2.000 από τους 4.000 τραυματίες που θα μπορούσαν να νοσηλευτούν.

* Άμεση στελέχωση του ΠΕΔΥ για να υπάρχουν δομές δημόσιες σε κάθε δήμο που θα παρέχουν τις αναγκαίες παροχές περίθαλψης, αστικά Κέντρα Υγείας που θα εφημερεύουν για να αποσυμφορείται η νοσοκομειακή περίθαλψη και άμεση λειτουργία του οικογενειακού ιατρού με πρώτη εφαρμογή στη νησιωτική και ακριτική Ελλάδα, ώστε να υπάρξουν εξειδικευμένοι ιατροί των περιοχών αυτών.

* Διεκδίκηση της νομοθετικής ρύθμισης για κατάταξη στον βαθμό του διευθυντού του ΠΕΔΥ σε 20 χρόνια από 25 που είναι σήμερα, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την επόμενη πολιτική ηγεσία. «Η πολιτεία», τόνισε ο κ. Βλασταράκος, «δεν υλοποίησε την υπόσχεσή της για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση».

* Ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τον εκσυγχρονισμό της ιατρικής νομοθεσίας για τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους, που έχει υποβληθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το Ινστιτούτο Μελέτης και Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το οποίο υπήρχε ως μέρος της νομοθεσίας αυτής, μεταφέρθηκε ήδη στον τελευταίο νόμο που εγκρίθηκε στη Βουλή ως αυτούσιο άρθρο.

* Σύναψη ανοιχτών συμβάσεων στον ΕΟΠΥΥ για όλους τους ιατρούς, με κάλυψη των αναγκών των επισκέψεων των ασφαλισμένων στα πραγματικά επίπεδα. Περίπου τριάντα εκατομμύρια επισκέψεις από τα οκτώ εκατομμύρια που προκηρύσσονται σήμερα και αναβάθμιση της ιατρικής επίσκεψης στα 20 ευρώ από τα 10 ευρώ που είναι σήμερα ώστε να μην εξευτελίζεται από τα σημερινά επίπεδα.

* Άμεση αποπληρωμή εντός του Ιανουαρίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν πληρώθηκαν και τακτοποίηση των υποχρεώσεων του Οργανισμού προς τους παρόχους υγείας, παλαιών αλλά και νέων, εντός των συμβατικών ορίων. «Για διαγνωστικές εξετάσεις η αύξηση του προϋπολογισμού είναι αναγκαία (ο ΟΟΣΑ εκτιμά 570 εκατομμύρια), ώστε κάθε παραπεμπτικό που αναγράφεται και εκτελείται να εξοφλείται με άμεση εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχει δώσει ο ΠΙΣ στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ (όχι αυτά που εφαρμόζονται από την ΗΔΙΚΑ)» πρόσθεσε.

* Ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, καταγραφή και παρακολούθηση online όλων των παρεχομένων υπηρεσιών, για αποτροπή οποιασδήποτε υπερβολής ή παραβατικής συμπεριφοράς και κατάργηση του απαράδεκτου clawback και rebate.

* Μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων μέσα από επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος, επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές δεν επαρκούν ώστε να είναι καλυμμένος ασφαλιστικά όλος ο πληθυσμός της χώρας. «Είναι επιτακτικό να συμβάλλουμε όλοι στο οριστικό τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Βλασταράκος αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και ανεξαρτητοποίηση του ΕΤΑΑ (στο οποίο υπάγεται το ΤΣΑΥ), χωρίς ένταξη σε άλλα Ταμεία. «Έτσι, οι υπηρεσίες του να παρέχονται με σεβασμό σε κάθε υγειονομικό που τόσα χρόνια έχει προσφέρει και τώρα δεν του ανταποδίδονται. Σε αυτή την κατεύθυνση όλοι οι πανελλήνιοι υγειονομικοί φορείς που συμμετέχουμε στο ΤΣΑΥ και ΕΤΑΑ, έχουμε συμφωνήσει να καταβάλλουμε ένα μεγάλο μέρος των ενεργειών και δραστηριοτήτων μας» τόνισε ο κ. Βλασταράκος.

Ανέφερε επίσης πως ο ΠΙΣ προσδοκά ότι ισχυρός δημόσιος τομέας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσα από κανόνες λειτουργίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην περίθαλψη των πολιτών.

«Ακόμη και οι διαφωνίες “φώτισαν” κρίσιμες πτυχές των θεμάτων μας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, ενώ η υφυπουργός κυρία Κατερίνα Παπακώστα είπε: «Ανατρέψαμε το δόγμα του υπουργείου Υγείας και το καταστήσαμε ανθρωποκεντρικό, με την υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μπασκόζος, υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας, είπε: «Δεν θα ξεχάσουμε τις δεσμεύσεις μας για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων στο σύστημα Υγείας, καθώς και για αξιοπρεπή άσκηση της ιατρικής λειτουργίας. Η σύνθεση των απόψεων θα μας καθοδηγεί και ως κυβέρνηση». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Ηλ. Σιώρας, υποψήφιος Α’ Αθήνας, σημείωσε ότι «όλοι χρειαζόμαστε ένα αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, με δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.