Πιθανότητα λοίμωξης του παιδικού οργανισμού από έκθεση στη χλωρίνη

Πιθανότητα λοίμωξης του παιδικού οργανισμού από έκθεση στη χλωρίνη

3/4/2015                                                                               12:37

 

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine, δείχνει ότι η έμμεση έκθεση στην χλωρίνη αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης κάποιας λοίμωξης στον παιδικό οργανισμό. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Λίντια Κάζας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, μελέτησαν τις επιπτώσεις της χλωρίνης σε περισσότερα από 9.000 παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών, στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Ισπανία. Συγκεκριμένα, συσχέτισαν την υγεία των παιδιών με τη συχνότητα χρήσης χλωρίνης στο σπίτι και το σχολείο. Η χρήση της χλωρίνης ως καθαριστικού είναι πολύ συχνή σε ορισμένες χώρες (72% των νοικοκυριών στην Ισπανία) και πολύ αραιή σε άλλες (7% στην Φινλανδία). Όλα τα ισπανικά σχολεία χρησιμοποιούν χλωρίνη, ενώ αντίθετα ούτε ένα φινλανδικό, ενώ άλλες χώρες είναι κάπου στην μέση (π.χ. 57% των νοικοκυριών και 11% των σχολείων στην Ολλανδία)

Οι γονείς των παιδιών απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τη συχνότητα των λοιμώξεων στα παιδιά τους (γρίπη, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα κ.α.), καθώς και για το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν χλωρίνη για να καθαρίσουν το σπίτι. Συμπερασματικά, όσο περισσότερο ένα παιδί εκτίθεται στο σπίτι ή στο σχολείο στη χλωρίνη, τόσο συχνότερα εκδηλώνει κάποια λοίμωξη, ιδίως γρίπη και αμυγδαλίτιδα (20% και 35%, αντίστοιχα).

Ο κίνδυνος οποιασδήποτε λοίμωξης ήταν αυξημένος 18%, κατά μέσο όρο, μεταξύ των παιδιών, που οι γονείς τους χρησιμοποιούσαν συστηματικά χλωρίνη στο σπίτι. Η χώρα με τις λιγότερες παιδικές λοιμώξεις ήταν η Φινλανδία, όπου γινόταν και η μικρότερη χρήση χλωρίνης. Οι ερευνητές ζητούν να μελετηθεί περαιτέρω το θέμα, με δεδομένη τη σημασία του για τη δημόσια υγεία.

Άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τα προϊόντα καθαρισμού με αναπνευστικά προβλήματα, αύξηση φλεγμονών και άλλες καταστάσεις υγείας. Η χλωρίνη θεωρείται ότι, κατά τη διαδικασία του καθαρισμού, εισχωρεί ως πτητική χημική ουσία στον οργανισμό μέσω των πνευμόνων, πυροδοτώντας φλεγμονές και καταστέλλοντας τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Πηγή: Helath.in.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *