6/3/2015 12:06
Η ανεπάρκεια προσωπικού στα νοσοκομεία αποτελεί εμπόδιο στον έλεγχο των λοιμώξεων με αποτέλεσμα νοσήματα, όπως η φυματίωση, να αποτελούν «βόμβες» για τη Δημόσια Υγεία. Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων υπενθυμίζει ότι, το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης των μολυσματικών ασθενειών.
Ενημερωτική καμπάνια που έγινε στην Γαλλία απέδειξε ότι, με το πλύσιμο των χεριών μειώνεται κατά 45% η χρήση αντιβιοτικών, η υπερκατανάλωση των οποίων στην Ελλάδα και η μικροβιακή αντοχή σε αυτά έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις. «Στην Ελλάδα το μόνο που κάνουμε τα τελευταία χρόνια είναι να καταγράφουμε και να επισημαίνουμε το πρόβλημα, χωρίς περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, καθηγητής Παθολογίας, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αθανάσιος Σκουτέλης, με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων (6-8 Μαρτίου, Αθήνα).
Ο Αγγελος Πεφάνης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, συντονιστής Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», συμπληρώνει ότι «η σχετική νομοθεσία για τον έλεγχο των λοιμώξεων υπάρχει και μάλιστα για τα Νοσοκομεία αποτελεί ποιοτικό κριτήριο αξιολόγησης των διοικητών, ωστόσο, πρακτικά οι διοικητές δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, τι στιγμή που έχουν δύο νοσηλεύτριες για 40 ασθενείς και δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις». Αναφερόμενος στη φυματίωση ο κ. Πεφάνης εξηγεί ότι αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα Δημόσια Υγείας, ωστόσο η αδυναμία, του συστήματος να απομονώσει, να θεραπεύσει και να παρακολουθήσει αποτελεσματικά τα άτομα αυτά, δεδομένης μάλιστα και της εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικότητας της φυματίωσης, τα καθιστούν «κινούμενες βόμβες» για τη Δημόσια Υγεία.
Οι γιατροί κάνουν λόγο για περιπτώσεις ασθενών που φεύγουν από τα Νοσοκομεία πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία τους και πριν λάβουν οδηγίες από τους θεράποντες γιατρούς. «Δεν μπορείς να κρατήσεις κανέναν με το ζόρι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουτέλης, τονίζοντας παράλληλα την έλλειψη ειδικών χώρων για την «ιατρική απομόνωση» των συγκεκριμένων ασθενών, αλλά και περαιτέρω ελέγχου. Το πρόβλημα σύμφωνα με τους επιστήμονες εντοπίζεται στο να διαγνωστεί κάποιος ότι έχει φυματίωση, και σε επόμενη φάση να λαμβάνει συστηματικά την αγωγή του, όπου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, με τα νέα αντιφυματικά φάρμακα παύει να είναι μεταδοτικός.
Πηγές: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ