24ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο

24ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο

20/11/2015                                                                                   10.00

 

Πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας στη Συνέντευξη Τύπου, ενόψει του 24ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που θα γίνει στην Αθήνα 26-29 Νοεμβρίου 2015 (στο Χίλτον)  και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονική Νόσο (GOLD) που αποσκοπεί στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση της νόσου.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% (περίπου 3.000.000) όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υπάρχει σχετική επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Μιχάλης Τουμπής, είπε χαρακτηριστικά: «Ενόψει του Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου θέλω να τονίσω ότι το φορτίο των πνευμονικών νοσημάτων και το κόστος σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι τεράστιο. Κάτω από τις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας τις οποίες ζούμε, υπάρχει κάποια σχετική επιδείνωση τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας των αναπνευστικών νοσημάτων. Υπάρχουν δυστυχώς ασθενείς που τροποποιούν, ή και εγκαταλείπουν τις θεραπείες τους, λόγω της οικονομικής συγκυρίας!».

Για την έξαρση των νόσων του αναπνευστικού συστήματος μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι : «Το Συνέδριο θα εξετάσει όλες τις νόσους του αναπνευστικού συστήματος που-δυστυχώς- στη χώρα μας βρίσκονται σε έξαρση και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η συχνότητά τους, διότι είμαστε μια χώρα η οποία καπνίζει αρειμανίως !.. Γύρω στο 40% του ελληνικού πληθυσμού καπνίζουν, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου το ποσοστό έχει φτάσει να είναι γύρω στο 15-20%. Δυστυχώς σαν κράτος δεν φροντίζουμε προληπτικά την υγεία των συνανθρώπων μας, δεν εφαρμόζουμε τους νόμους. Αν και υπάρχει νόμος δεν έχουμε απαγόρευση στην ουσία το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και εκθέτουμε και το υπόλοιπο 60% στη βλαπτική επίδραση του καπνού».

Όπως και στα προηγούμενα Συνέδρια έτσι και στο φετινό, θα καλυφθεί όλο το γνωστικό αντικείμενο της Πνευμονολογίας. Οι τελευταίες εξελίξεις, εγχώριες και διεθνείς, στους τομείς της πρόληψης, της αιτιοπαθογένειας, της διάγνωσης και της αντιμετώπισης των αναπνευστικών νοσημάτων, θα παρουσιαστούν με πληθώρα σχετικών ανακοινώσεων, διαλέξεων και στρογγυλών επιστημονικών τραπεζιών.

Την Πέμπτη 26/11/15 θα πραγματοποιηθούν πέντε (5) προσυνεδριακά φροντιστηριακά σεμινάρια, που απευθύνονται κυρίως σε πνευμονολόγους, εντατικολόγους, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές. Τα θέματα αυτών των σεμιναρίων είναι: η φυματίωση, το σύνδρομο απνοιών – υποπνοιών κατά τον ύπνο, η αναπνευστική φυσικοθεραπεία, ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής και ο θωρακικός υπέρηχος. Ένα από τα κριτήρια της επιλογής αυτών των θεμάτων ήταν η μεγάλη χρησιμότητά τους στη καθ’ ημέρα κλινική πράξη.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου θα ανακοινωθούν και θα δοθούν εννέα ερευνητικές υποτροφίες που προκρίθηκαν μετά από ανεξάρτητη διεθνή αξιολόγηση των υποβληθέντων προγραμμάτων. Αυτές οι υποτροφίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που χορηγούνται κάθε χρόνο με τη συνδρομή και φαρμακευτικών εταιρειών, δίνουν
την ευκαιρία και τη βοήθεια σε νέους συναδέλφους να πραγματοποιήσουν προχωρημένη έρευνα, που προάγει το γνωστικό αντικείμενο της Πνευμονολογίας και κατ επέκταση την υπηρεσία του αναπνευστικού ασθενούς.

Κατά το τελευταίο έτος η ΕΠΕ διασυνδέθηκε στενά με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) που αριθμεί περισσότερα από 40.000 μέλη. Με την διασύνδεση αυτή τα μέλη μας είναι ταυτόχρονα μέλη και της ERS και απολαμβάνουν μια σειρά από σχετικά προνόμια. Θέλοντας να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία αυτής της συνεργασίας θα τιμήσουμε τον πρόεδρο ERS καθηγητή J. Vesbo, o οποίος θα πραγματοποιήσει και την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου.

Θέματα αιχμής του Συνεδρίου μας θα είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, ο καρκίνος του πνεύμονα, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, το σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών κατά τον ύπνο, η φυματίωση και το κάπνισμα.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *