Ποια είναι τελικά τα “πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης”

Ποια είναι τελικά τα “πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης”

17/6/2015                                                       09:00

 

Όταν το στρες ξεπερνάει συχνά τα όρια, αρχίζει να νιώθει κανείς όλο και περισσότερο αδύναμος να διαχειριστεί ζητήματα της καθημερινότητάς του. Αυτού του είδους η συναισθηματική κατάρρευση δεν επέρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Προηγείται μία περίοδος χρόνιου στρες το οποίο εντείνεται διαρκώς και φέρνει τελικά τον πάσχοντα σε μία κατάσταση «μόνιμης επιφυλακής», κατά την κυρία Charlotte Watts, ειδικό σε θέματα στρες από το Λονδίνο και συγγραφέα του βιβλίου «The De-Stress Effect» που κυκλοφόρησε προσφάτως στη Βρετανία.

Όταν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, μπορεί να εξαντλήσει κάθε ψυχικό απόθεμα του ατόμου και να το αφήσει εξαντλημένο και «άδειο», δίχως κίνητρα και αντιδράσεις στο παραμικρό – σαν να έχει κλειστεί σε έναν δικό του κόσμο για να αφήσει το μυαλό και την ψυχή του να ξεκουραστεί.

Η δρ Watts λέει πως υπάρχουν ορισμένες φράσεις-κλειδιά και μία σειρά από συμπτώματα που δείχνουν ότι το στρες έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τα όρια.Οι καθοριστικές φράσεις που μονότονα επαναλαμβάνουν όσοι βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης μοιάζουν με τις εξής:

* «Δεν αντέχω άλλο»

* «Όλα μου φαίνονται βουνό»

* «Θέλω να εξαφανιστώ από προσώπου γης»

* «Έχω φτάσει στα όριά μου»

Όσον αφορά τα συμπτώματα, αυτά μπορεί να είναι:

* Πόνοι στο σώμα και αργή ανάρρωση από ιώσεις και οξείες ασθένειες

* Προβλήματα με το πεπτικό, όπως «φούσκωμα», δυσκοιλιότητα ή διάρροια

* Ασίγαστη λαχτάρα για σοκολάτες και γλυκά

* Κατάρρευση της στάσης του σώματος

* Ρηχή αναπνοή

* Υπερευαισθησία στον θόρυβο, το φως και τις απότομες κινήσεις

* Εσωτερικός μονόλογος και ομιλία με νευρικότητα

* Επικράτηση των φοβικών αντιδράσεων και υπερευαισθησία στις απόψεις των άλλων

* Συχνή κούραση, αλλά αδυναμία χαλάρωσης

* Οι απλές δουλειές μοιάζουν με «βουνά»

* Ανάγκη για απομόνωση

* Κακής ποιότητας ύπνος, που δεν «διώχνει» την κούραση

Εάν τα παραπάνω σάς θυμίζουν κάτι, ίσως είναι η ώρα να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να ηρεμήσετε και να ξαναγεμίσετε τις «μπαταρίες» σας. «Για να αποφύγουμε επομένως τις συνέπειες του στρες, πρέπει να μάθουμε να ακούμε τον οργανισμό μας και να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχει αρχίσει να κουράζεται».

Και καταλήγει: “Μάθετε να αφήνετε τους άλλους να σας βοηθούν και μάθετε να ζητάτε βοήθεια”.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *