Νέα δεδομένα στη θεραπεία ασθενών με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα

Νέα δεδομένα στη θεραπεία ασθενών με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα

1/12/2015                                                                                       18.00

 

Η Amgen ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ενέκρινε την άδεια κυκλοφορίας του carfilzomib σε συνδυασμό με λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία. Το carfilzomib είναι ο πρώτος μη αναστρέψιμος αναστολέας πρωτεασώματος που εγκρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για χρήση σε συνδυαστική θεραπεία ασθενών με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα.

«Η έγκριση του carfilzomib για χρήση σε συνδυαστική θεραπεία παρέχει στους γιατρούς και τους ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή για το υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα, βοηθώντας στην αντιμετώπιση μιας πραγματικής μη καλυπτόμενης ανάγκης για αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου του αίματος», δήλωσε ο Sean E. Harper, M.D., Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Amgen. «Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας σύνθετος καρκίνος του αίματος που καθίσταται συχνά ανθεκτικός στη θεραπεία, γεγονός που δημιουργεί ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες θα παρέχουν σαφή και διατηρούμενη ανταπόκριση και θα παρατείνουν τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών χωρίς εξέλιξη της νόσου τους».

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας μη ιάσιμος καρκίνος του αίματος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο ύφεσης και υποτροπής. Είναι μια σπάνια και πολύ επιθετική ορφανή νόσος που ευθύνεται για περίπου το 1% όλων των καρκίνων.3-5 Στην Ευρώπη, περίπου 39.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται με πολλαπλό μυέλωμα ετησίως και 24.000 θάνατοι ασθενών αναφέρονται σε ετήσια βάση.

«Στις κλινικές μελέτες, περίπου ένας στους τρεις ασθενείς πέτυχε πλήρη ανταπόκριση ή καλύτερη ανταπόκριση στο σκέλος του carfilzomib σε συνδυασμό με λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη, δηλαδή με τρεις φορές μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στο σκέλος λεναλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης», δήλωσε ο Καθηγητής Μελέτιος Α. Δημόπουλος, M.D., Τμήμα Κλινικής Θεραπευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή. «Επιπροσθέτως, το σχήμα παρείχε στους ασθενείς περισσότερα από δύο έτη χωρίς εξέλιξη της νόσου. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά για τους ασθενείς με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με χειρότερη έκβαση κάθε φορά που εμφανίζουν μία υποτροπή».

Το carfilzomib υποβλήθηκε σε εσπευσμένη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του αποδόθηκε χαρακτηρισμός «ορφανού φαρμάκου» το 2008, ο οποίος παρέχεται σε φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία, την πρόληψη ή τη διάγνωση μιας νόσου που είναι απειλητική για τη ζωή και εμφανίζει επιπολασμό κάτω από 5 στα 10.000 άτομα στην ΕΕ.
Σχετικά με το carfilzomib
Τα πρωτεασώματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κυτταρική λειτουργία και ανάπτυξη μέσω της αποδόμησης πρωτεϊνών που έχουν καταστραφεί ή δεν είναι πλέον απαραίτητες. Το carfilzomib έχει καταδειχθεί ότι εμποδίζει τα πρωτεασώματα, οδηγώντας σε υπερβολική συσσώρευση πρωτεϊνών εντός των κυττάρων. Σε ορισμένα κύτταρα, το carfilzomib μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο, ιδιαίτερα στα κύτταρα του μυελώματος, λόγω του ότι είναι πιο πιθανό να περιέχουν υψηλότερη ποσότητα μη φυσιολογικών πρωτεϊνών. Η μη αναστρεψιμότητα της σύνδεσης του carfilzomib έχει επίσης καταδειχθεί ότι διατηρει την αναστολή των στοχευμένων ενζύμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το carfilzomib είναι ήδη εγκεκριμένο στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη για τη θεραπεία ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι έχουν λάβει μία έως τρεις προηγούμενες γραμμές θεραπείας.

Το carfilzomib ενδείκνυται επίσης, με βάση εσπευσμένη έγκριση από τον FDA, ως μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα που έχουν λάβει τουλάχιστον δύο προηγούμενες θεραπείες.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *