ΠΟΥ: Πρέπει να  μειώσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης στο μισό

ΠΟΥ: Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης στο μισό

10/03/2015                                                                    09:35

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε Την τετάρτη 4 Μαρτίου ότι οι ενήλικες και τα παιδιά, από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πρέπει να μειώσουνσ το μισό την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της φθοράς των δοντιών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, η ζάχαρη που καταναλώνει το άτομο καθημερινά πρέπει να είναι το 10% της καθημερινής του διατροφής, κάτι που μεταφράζεται σε 50 γραμμάρια ή 12 κουταλιές τους γλυκού ζάχαρη για ενήλικες.

Μία πτώση της τάξης του 5% ή και λιγότερο θα είναι ακόμα καλύτερη, αφού βοηθά στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με την κακή διατροφή, όπως τα καρδιακά νοσήματα, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Αυτή τη στιγμή, στη Ν. Αμερική ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 130 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα, στην Κεντρική και Βόρεια Αμερική 95 γραμμάρια, στην Ευρώπη 101 γραμμάρια και στη Μέσα Ανατολή 90 γραμμάρια.

Η μείωση της ζάχαρης αφορά τις επεξεργασμένης μορφής ζάχαρη, τη γλυκόζη, τη φρουκτόζη, τη σουκρόζη και όλα τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε φαγητά και αναψυκτικά και όχι τη φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα. Η ζάχαρη βρίσκεται στην πλειοψηφία των προϊόντων και τροφίμων της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα αναψυκτικό μπορεί να περιέχει μέχρι και 40 γραμμάρια ζάχαρη (περίπου 10 κουταλιές του γλυκού), ενώ στους χυμούς η ζάχαρη κυμαίνεται ανάμεσα στα 24- 26 γραμμάρια.

«Ο λόγος που επικεντρωνόμαστε στη ζάχαρη είναι επειδή έχουν δει τη σημαντική σχέση που έχει με την αύξηση βάτους και την παχυσαρκία, κάτι που απασχολεί πολλές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του προγράμματος διατροφής και υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Φραντσένσκο Μπράνκα.

 

Πηγές: The Huffington Post, REUTERS

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *