Προγνωστικός βιοδείκτης του καρκίνου

Προγνωστικός βιοδείκτης του καρκίνου

3/5/2015                                                                   1:38

 

Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη Βοστώνη και το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, ανακάλυψαν ότι ο έλεγχος του γενετικού υλικού (DNA) μπορεί να αποκαλύψει με απόλυτη ακρίβεια εάν κάποιος θα εκδηλώσει καρκίνο έως και 13 χρόνια αργότερα. Σε μελέτη με 792 εθελοντές, οι 135 εκ των οποίων διαγνώσθηκαν τελικά με καρκίνο, ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλά χρόνια πριν από την διάγνωση του καρκίνου είχαν συμβεί στον πυρήνα των κυττάρων τους ορισμένες ουσιώδεις αλλαγές.

Οι αλλαγές εντοπίζονται στα τελομερή, δηλαδή στα προστατευτικά άκρα των χρωμοσωμάτων που αποτρέπουν τις βλάβες στο DNA. Όταν τα τελομερή έχουν μεγάλο μήκος, προστατεύουν το DNA και το βοηθούν να είναι γερό και δυνατό επί περισσότερο καιρό, ενώ όταν έχουν μικρό μήκος αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στους εθελοντές που εκδήλωσαν τελικά καρκίνο, τα τελομερή είχαν χρόνια νωρίτερα πολύ περισσότερες φθορές απ’ ό,τι σε όσους παρέμειναν υγιείς.Μάλιστα οι φθορές ήταν τόσο πολλές ώστε έμοιαζαν με εκείνες που παρατηρούνται σε πολύ γηραιότερα άτομα (τουλάχιστον 15 χρόνια μεγαλύτερα). Επιπλέον, καθώς περνούσαν τα χρόνια τα τελομερή τους βραχύνονταν ολοένα περισσότερο αλλά ξαφνικά, 3 έως 4 χρόνια πριν την εμφάνιση του καρκίνου, έπαψαν να συρρικνώνονται περαιτέρω.

Η αλληλουχία αυτή παρατηρήθηκε σε όλους ανεξαιρέτως τους εθελοντές που ανέπτυξαν καρκίνο παρότι δεν παρουσίασαν την ίδια μορφή αλλά διάφορες, μεταξύ των οποίων καρκίνος του προστάτη, του πνεύμονα, κακόηθες μελάνωμα και λευχαιμία.

H επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λιφάνγκ Χου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής & Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Northwestern δήλωσε: «Επειδή είδαμε μια πανίσχυρη συσχέτιση ανάμεσα στο μοτίβο αυτό και μία πλειάδα διαφορετικών καρκίνων, πιστεύουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τελικά για την έγκαιρη διάγνωση πολλών μορφών καρκίνου».

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *