Πρώτη εβδομάδα Μαΐου: Αφιερωμένη στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Πρώτη εβδομάδα Μαΐου: Αφιερωμένη στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

23/4/2015                                                                           10:05

 

Η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Δυστυχώς, το μαλάνωμα παρουσιάζει διαρκώς αυξημένη συχνότητα και η Ελλάδα ως ηλιόλουστη χώρα δεν εξαιρείται.

Γενικότερα θα πρέπει να αποφύγουμε την απότομη έκθεση στον ήλιο, διότι υπάρχει ο κίνδυνος εγκαύματος. Επίσης, η σκέψη ότι το σταδιακό μαύρισμα προστατεύει από την ηλιακή βλάβη είναι εν μέρη σωστή, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η προστασία που προσφέρει το μαύρισμα είναι πολύ μικρή και δεν αποφεύγονται με αυτό τον τρόπο οι μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες του ήλιου – γι’ αυτό και  παρά το μαύρισμα πρέπει να εφαρμόζουμε αντηλιακό.

Συχνά οι δερματολόγοι προτείνουν, να εφαρμόζεται αντηλιακό καθημερινά όλο το χρόνο στο πρόσωπο ή και στα χέρια, όταν έχει σημασία για το άτομο να καθυστερήσει την εμφάνιση των σημείων της γήρανσης (π.χ. ρυτίδες, δυσχρωμίες, χαλάρωση),  προτείνουν την καθημερινή εφαρμογή ως συμπλήρωμα άλλων τοπικών σκευάσματα τα οποία μπορεί να εφαρμόζονται και το χειμώνα και απαιτούν αντηλιακό για τη σωστή και ασφαλή δράση τους. Αν δε συντρέχουν λόγοι αισθητικής φύσεως, αρκεί να εφαρμόζεται το αντηλιακό το χειμώνα σε περιστάσεις με έντονη έκθεση, όπως το σκι στο χιόνι, αφού είναι ευκολότερο να προκληθεί ένα ηλιακό έγκαυμα, λόγω της αντανάκλασης της ακτινοβολίας από το χιόνι.

Πέρα από το δείκτη SPF που αξιολογεί την προστασία από την ακτινοβολία UVB, ένα αντηλιακό πρέπει να προστατεύει και από τη UVA, και αυτός ο βαθμός προστασίας αξιολογείται με το δείκτη PPD. Τα αντηλιακά που έχουν τη UVA σε ένα κύκλο, θεωρείται ότι έχουν ικανοποιητική προστασία στο UVA. Επίσης, ανάλογα με τη χρήση ίσως έχει σημασία να είναι αδιάβροχο, water proof ή very water proof.

Οι εταιρείες αξιολογούν το δείκτη προστασίας με 2 gr/cm2, δηλαδή για παράδειγμα για να καλύψουμε σωστά πρόσωπο, αυτιά και λαιμό χρειάζεται περίπου μια κουταλιά της σούπας. Συνήθως στην καθημερινή πρακτική εφαρμόζουμε το 1/4 αυτής της ποσότητας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε λιγότερη προστασία από την αναγραφόμενη στο σκεύασμα. Όταν βέβαια υπάρχει παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ιδρώτας ή κολύμπι τότε η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Ακόμα για το δέρμα με ακμή υπάρχουν ειδικά προϊόντα που δεν την επιδεινώνουν ή ίσως και τη βελτιώνουν σε μικρό βαθμό. Σε σοβαρές φωτοευαισθησίες ή φωτοαλλεργίες, τα αντηλιακά ίσως δεν παρέχουν ικανοποιητική προστασία και είναι απαραίτητη η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η κάλυψη του δέρματος με ρούχα, καπέλα.

 

Πηγή: Health.in.gr

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *