ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ: Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής για τα παιδιά των ορεινών χωριών του Ν. Ξάνθης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ: Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής για τα παιδιά των ορεινών χωριών του Ν. Ξάνθης

3/3/2016                                                                                         18.00

 
Εξετάσεις 600 βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων, συνολικά 3.432 ιατρικές πράξεις και δωρεάν εμβολιασμός 120 παιδιών είναι ο απολογισμός της φετινής εκστρατείας στη Θράκη της Ομάδας των Εθελοντών Γιατρών και Νοσηλευτών των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», που βρέθηκε για 19η χρονιά κοντά στα παιδιά των ορεινών χωριών του Νομού Ξάνθης από τις 10 έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Η Ομάδα πλαισιώθηκε από γιατρούς από τα Νοσοκομεία Παίδων Π. & Α. Κυριακού και Αγία Σοφία καθώς και από τις Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές του ΑΧΕΠΑ και του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα: 6 παιδιάτρους, 2 παιδοχειρουργούς, 2 ακτινοδιαγνώστες, 2 οδοντιάτρους, 2 ψυχολόγους, 6 παιδιατρικές νοσηλεύτριες, οφθαλμίατρο, καθώς και εθελοντές της «Ανοιχτής Αγκαλιάς».

Βασικός στόχος ήταν να καλυφθεί ο παιδικός πληθυσμός στα χωριά του κάμπου και στα ορεινά χωριά της Ξάνθης. Ειδικότερα, σε διάστημα 10 ημερών έπρεπε να εξεταστούν 600 παιδιά, από βρέφη, νήπια και παιδιά του Δημοτικού, έως έφηβοι κυρίως από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Στο Πρόγραμμα προστέθηκαν φέτος και δύο καινούριες περιοχές: Κύρνος και Σέλερο.

Η ομάδα των Γιατρών και Νοσηλευτών εργάσθηκε όπως πάντα με εξαίρετο ζήλο, από το πρωί έως αργά το απόγευμα, χωρίς διακοπή. Οι δάσκαλοι, οι οποίοι έδωσαν μαζικά το «παρών», πρόσφεραν σημαντική βοήθεια, με αγάπη προς τα παιδιά και σεβασμό στους γιατρούς. Ήταν εκεί για να δώσουν πληροφορίες και να διευκολύνουν την επικοινωνία, μεταφράζοντας –όπου χρειαζόταν– τις ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ γονιών και ιατρών. Αποτέλεσαν μέρος της αποστολής μας και οφείλουμε να τους αποδώσουμε τα εύσημα!

Επίσης, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και το Δήμο Κύρνου, ο οποίος μας διέθεσε το Πολιτιστικό Κέντρο προκειμένου να διεξαχθούν οι εξετάσεις των παιδιών του δήμου αλλά και των γύρω σχολείων.

Συμπεράσματα
Για μία ακόμα χρονιά, στο πλαίσιο της Εκστρατείας μας, διαπιστώσαμε την έντονη διαφορά που υπάρχει στο μετακινούμενο πληθυσμό, ως προς το πολιτικο/κοινωνικό τους επίπεδο. Η παιδεία σε σχέση με την υγιεινή και με το περιβάλλον είναι ελλιπής, ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι ανύπαρκτος. Τα παιδιά είναι ευλογία, θα πρέπει όμως να έχουν και την κατάλληλη φροντίδα. Συναντήσαμε γονείς σε νεαρή ηλικία (23 ετών) με 5 ή ακόμη και με 12(!) παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν σε ακατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις. Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά γι’ αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες.

Αντιθέτως, στα ορεινά χωριά, παρ’ όλο που το βιοτικό επίπεδο δεν έχει τεράστια διαφορά, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Υπάρχει συνοχή στην οικογένεια, η οποία παρέχει σιγουριά και ασφάλεια στα παιδιά. Οι μητέρες εκπέμπουν γαλήνη και απέραντη καρτερικότητα, προκαλώντας κάθε φορά το θαυμασμό μας.

Η κρίση έχει πλήξει και τους κατοίκους των ορεινών όγκων αυτής της περιοχής. Οι περισσότεροι πατεράδες είναι άνεργοι. Πολλές φορές δυσκολεύονται να μετακινηθούν στην πόλη προκειμένου να τους γράψουν μια συνταγή για να πάρουν τα φάρμακα ή τα εμβόλια των παιδιών.
Η υγεία των παιδιών σε γενικές γραμμές είναι καλή, με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα περιστατικά.

Πραγματοποιήσαμε συνολικά 3.432 ιατρικές πράξεις και εμβολιάσθηκαν δωρεάν 120 παιδιά. Για πρώτη φορά αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών. Σοβαρά αδιάγνωστα περιστατικά παραπέμφθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού και στις Παιδιατρικές Κλινικές του ΑΧΕΠΑ καθώς και του Παίδων Ξάνθης.

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε το 2017 να έχουμε και πάλι τη δυνατότητα να βρεθούμε κοντά σ’ αυτόν το θαυμάσιο κόσμο!

Θερμά ευχαριστούμε τη LIDL HELLAS για τη σημαντική κι αμέριστη βοήθεια και χορηγία, η οποία δίνει στην «Ανοιχτή Αγκαλία» τη δυνατότητα να υλοποιεί το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *