10/12/2015 13.45
Παρότι διανύουμε την τρίτη χιλιετία, μερικά ιατρικά προβλήματα του γυναικείου πληθυσμού, όπως ακράτεια ούρων και πρόπτωση των γεννητικών οργάνων, αποτελούν ακόμη ταμπού, ώστε οι οι γυναίκες να διστάζουν να επισκεφθούν τον ειδικό ιατρό, να απομονώνονται κοινωνικά ή να θεωρούν πως μια λύση στο πρόβλημά τους είναι ανέφικτη.
Η παθητική στάση επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Ν Κυριάκου, MD, PhD, FEBU Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, θεωρείται απόλυτο σφάλμα, εφόσον η παθολογία αυτή της γυναίκας αντιμετωπίζεται πλέον με εξαιρετικά περιθώρια βελτίωσης και αποκατάστασης.
Ακράτεια Ούρων: Θεωρείται η ακούσια (χωρίς τη θέληση) απώλεια ούρων. Μπορεί να πλήξει όλες τις ηλικίες, αλλά προεξάρχει μετά τα 50 έτη. Στην Ελλάδα, πάνω από 200.000 γυναίκες παρουσιάζουν κάποια μορφή ακράτειας.
Αιτίες: Η φυσική φθορά των μυών της λεκάνης λόγω ηλικίας, εγκυμοσύνης και τοκετών που διατείνουν πολύ τους μυς με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία τους, οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται μετά την εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, η υστερεκτομή, το κάπνισμα, καθώς και νευρολογικά προβλήματα κ.λπ.
Α. Ακράτεια από προσπάθεια (stress)
Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι αυτοί που με τη σύσπασή τους συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της ουρήθρας να παραμένει κλειστή. Όταν οι μύες αυτοί χαλαρώσουν για κάποια αιτία, τότε με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης όπως βήχας, φτάρνισμα, γέλιο, σωματική άσκηση, άρση βάρους, χορός κ.λπ., η ουρήθρα δεν έχει αρκετή ισχύ ώστε να συγκρατήσει τα αποθηκευμένα στην κύστη ούρα με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεπιθύμητη διαφυγή.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος η λύση είναι απλή. Συνίσταται η χειρουργική τοποθέτηση «ταινίας» (TVT, TVTO) από πολυπροπυλένιο, η οποία αναπληρώνει τη χαμένη στήριξη της ουρήθρας. Τοποθετείται διακολπικά, με ραχιαία αναισθησία, η διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά και η ασθενής δύναται να επιστρέψει στο σπίτι της την ίδια ημέρα. Η επιτυχία είναι άμεσα αντιληπτή αγγίζοντας το 98%.
B. Επιτακτική ούρηση και επιτακτική ακράτεια
Είναι η επείγουσα επιθυμία για ούρηση η οποία δεν δύναται να αναβληθεί. Εμφανίζεται σαν μεμονωμένο σύμπτωμα ούρησης ή παρουσιάζεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού. Στις μισές περιπτώσεις συνδυάζεται με επιτακτική ακράτεια. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης με φαρμακευτική αγωγή, αλλά και με επανεκπαίδευση της κύστης, ασκήσεις των μυών της λεκάνης και διέγερση νεύρων και μυών με ηλεκτρικά ερεθίσματα.
Πρόπτωση Γεννητικών Οργάνων
Η πυελική πρόπτωση οργάνων αποτελεί κάθοδο των ουροποιογεννητικών οργάνων στην πύελο (λεκάνη) της γυναίκας, λόγω εκφύλισης του τοιχώματος του κόλπου και βλάβης στο κολλαγόνο. Μπορεί να αφορά κήλη οποιουδήποτε συνδυασμού, όπως ουροδόχου κύστης, τραχήλου μήτρας, ή εντέρου και ορθού.
Πάνω από 50% γυναικών που έχουν τεκνοποιήσει παρουσιάζουν κάποιο βαθμό πρόπτωσης. Πολλές είναι ασυμπτωματικές και γι’ αυτό δεν επιθυμούν ή απαιτούν θεραπεία. Το 38% των γυναικών αναφέρει ενοχλητικά συμπτώματα και το 25% εξ’ αυτών έχει προβληματική ποιότητα ζωής.
Αίτια:
• Κύηση με μεγάλο έμβρυο, τοκετοί
• Παχυσαρκία
• Πολλά βάρη
• Ορμονικό περιβάλλον
• Κάπνισμα
• Προηγηθείσες επεμβάσεις στην πύελο
• Δυσκοιλιότητα
• Χρόνιος βήχας (βρογχικό άσθμα, εμφύσημα)
Συμπτώματα
– Υποτροπιάζουσες κυστίτιδες,
– Απώλεια ούρων και πόνος κατά την επαφή
και συχνότερα
– Δυσκολία στην ούρηση – «μπούκωμα»,
– Συχνουρία και επιτακτικότητα
– Διαταραχές στην αφόδευση (ορθοκήλη)
Η υστερεκτομή ευνοεί την πρόπτωση, γιατί η κύστη «χάνει το στήριγμά της», ενώ το ποσοστό γυναικών που απαιτεί διόρθωση πρόπτωσης μετά από υστερεκτομή φτάνει το 6 – 8%
Θεραπεία: Η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία. Ο χρυσός κανόνας είναι η αποκατάσταση από την κοιλία με ανάρτηση (σήκωμα) των οργάνων με πλέγμα, και η λαπαροσκοπική και ρομποτική μέθοδος με το σύστημα daVinci, εξειδικευμένη και εφαρμοζόμενη από ελάχιστα κέντρα στη Ελλάδα, λόγω της υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των χειρουργών, αποτελεί μεγάλη προσφορά του Νοσοκομείου μας, Ιατρικό Αθηνών, καθότι εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 7 έτη από την ουρολογική μας ομάδα.
Πλεονεκτήματα:
• Πολύ μικρά ποσοστά μόλυνσης και απόρριψης του πλέγματος
• Ελάχιστη απώλεια αίματος
• 2 ημέρες νοσηλεία
• Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
• Λιγότερες υποτροπές
• Διατήρηση αποτελέσματος στο χρόνο
• Λιγότερος πόνος στην επαφή
Γεώργιος Ν Κυριάκου, MD, PhD, FEBU, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ([email protected])
Έμμισθο Διδακτικό Μέλος Κέντρου Ερευνών κατά του Καρκίνου και Τηλεχειρουργικής (IRCAD/EITS), Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου
• ΙΑΤΡΕΙΟ: Λ. Κηφισίας 89-91, Αμπελόκηποι 11523, Αθήνα
Τηλ. +30 210 6926452, Fax. +30 210 6926512
Κιν. +30 6944 673424 & +30 6938 100110
[email protected], www.laparoscopic-urology.gr