Έκκληση στις ελληνικές Αρχές για την επαναλειτουργία του καταυλισμού στην Ειδομένη

Έκκληση στις ελληνικές Αρχές για την επαναλειτουργία του καταυλισμού στην Ειδομένη

18/1/2016                                                                                                         12.00

 

Οι οργανώσεις που εργάζονται για τους πρόσφυγες στη βόρεια Ελλάδα καλούν τις ελληνικές Aρχές να ανοίξουν επειγόντως τον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

Oι πρόσφυγες και οι μετανάστες που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΜΔ δεν έχουν πρόσβαση στις χειμερινές εγκαταστάσεις του καταυλισμού στην Ειδομένη. Ειδικά διαμορφωμένος για να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ο καταυλισμός μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών για στέγη, θέρμανση, φαγητό, ιατρική φροντίδα ενώ διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις υγιεινής, ειδικό χώρο για παιδιά και ένα σύστημα παραπομπής ευάλωτων ατόμων σε τοπικές δομές ιατρικής και ψυχο-κοινωνικής φροντίδας.

Αντί αυτού, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στην Ειδομένη μετά από ταξίδι 16 ωρών, λόγω των νέων ελέγχων στη διαδρομή, αναγκάζονται να παραμείνουν για τουλάχιστον 24 ώρες σε ένα βενζινάδικο, χωρίς πρόσβαση σε στέγη και βασικές υπηρεσίες.

Οι οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Save the Children, Γιατροί του Κόσμου, Praksis, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, International Autonomous Volunteers in Idomeni και Άρσις, με επιστολή προς τις αρμόδιες Αρχές στις 5/1/2016 εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τους επιπλέον κινδύνους που η νέα αυτή διαδικασία επιφέρει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στερώντας τους την πρόσβαση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, ζητούν την άμεση επαναλειτουργία του καταυλισμού προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, χωρίς, ωστόσο, να έχουν λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 2.000 άνθρωποι κοιμούνται κάθε βράδυ στο χώρο του βενζινάδικου, σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -9 βαθμούς. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο των συνθηκών αυτών στην υγεία των ευάλωτων αυτών ανθρώπων, καθώς το ένα τρίτο είναι παιδιά.

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *