Προσοχή στις …εορταστικές “μπόμπες”

Προσοχή στις …εορταστικές “μπόμπες”

26/12/2015                   10:40

 

Επικίνδυνη βότκα-«μαϊμού» που μύριζε ασετόν ή βερνίκι νυχιών εντοπίστηκε σε μπαρ της περιφέρειας του MidDevon στην Αγγλία και οι Αρχές προχώρησαν στην έκδοση προειδοποίησης για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στα τέλη Νοεμβρίου και στη χώρα μας, όταν εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη δύο παράνομα εργαστήρια που παρασκεύαζαν και εμφιάλωναν παράνομη βότκα (το ένα στον Πεντάλοφο και το άλλο στο Κορδελιό).

Τα περιστατικά αυτά φέρνουν στο προσκήνιο τις «μπόμπες», οι οποίες δεν απειλούν μόνο τους νέους που συχνά τις καταναλώνουν εν αγνοία τους κατά τις νυχτερινές τους εξόδους, αλλά και καταναλωτές οι οποίοι λόγω οικονομικής κρίσης αγοράζουν από οπουδήποτε κάθε φθηνό αλκοολούχο ποτό που θα τους προσφερθεί.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό ενημέρωσης για το αλκοόλ Drinkaware, τα παράνομα ποτά μπορεί να προκαλέσουν πολλά δεινά, από ναυτία και πονοκέφαλο έως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο, αναλόγως με τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους.

Τα κατάλληλα για κατανάλωση, νόμιμα ποτά, παράγονται από αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη), μία αλκοόλη η οποία είναι ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Τα ποτά-«μαϊμού», όμως, μπορεί να παραχθούν από φθηνά χημικά τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται στα καθαριστικά, τα αφαιρετικά βερνικιών για τα νύχια και τα καθαριστικά των παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Μπορεί επίσης να παραχθούν από φθηνές αλκοόλες, όπως η μεθανόλη και η ισοπροπανόλη, που κανονικά χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και σε ορισμένα καύσιμα, κατά τον επιστημονικό σύμβουλο του Drinkaware δρα Πωλ Ουάλλας, ομότιμο καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας στο University College του Λονδίνου (UCL)«Τα “υποκατάστατα” της αιθανόλης μπορεί φαινομενικά να ασκούν παρόμοια δράση στον καταναλωτή όσον αφορά λ.χ. την ζαλάδα, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα», λέει.

Στις δυνητικές συνέπειες συμπεριλαμβάνονται ναυτία, έμετος, πόνος στην κοιλιά, υπνηλία και ίλιγγος, αλλά ακόμα και νεφρικά ή ηπατολογικά προβλήματα ή και κώμα. Ειδικά η μεθανόλη, που συχνά ανευρίσκεται σε βότκες – «μαϊμού», μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

«Ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει πάση θυσία την κατανάλωση παράνομων ποτών», τονίζει ο δρ Ουάλλας. «Δεν μπορεί να ξέρει τι περιέχουν, ούτε πόσο “δυνατά” είναι, από τη στιγμή που δεν παράγονται με τις απαιτούμενες προδιαγραφές».

Τι να κάνετε

Για να προστατευθείτε από τα κακά «συναπαντήματα», ακολουθήστε τις συμβουλές του Drinkaware:

* Να προμηθεύεστε αλκοόλ μόνο από αξιόπιστα καταστήματα (π.χ. σούπερ μάρκετ, κάβες)

* Να αποφεύγετε τα υπερβολικά φθηνά ποτά, ιδίως όταν σας τα προσφέρουν πλανόδιοι πωλητές ή δεν βρίσκονται σε κοινή θέα σε ένα κατάστημα αλλά προσφέρονται «ειδικά» σε εσάς.

* Να μάθετε τις ετικέτες των ποτών που πίνετε. Διαβάστε τες προσεκτικά (ακόμα και τα ψιλά γράμματα) και ψηλαφίστε τες ώστε, αν σας προσφερθεί μπουκάλι με ποτό, να ξέρετε κατά πόσον φέρει γνήσια ετικέτα (τα ορθογραφικά λάθη, λ.χ., είναι πολύ ύποπτη ένδειξη στα παράνομα ποτά, το ίδιο και η κακή ποιότητα του χαρτιού της ετικέτας).

* Στα μπαρ μην πίνετε ποτέ ποτό από μπουκάλι που ήδη είναι ανοιγμένο. Να ζητάτε να σας σερβίρεται το ποτό σας από κλειστό μπουκάλι που θα είναι σφραγισμένο και θα το ανοίξουν μπροστά σας, αφού πρώτα το ελέγξετε εσείς.

* Αν έχετε app στο κινητό που σκανάρει τους γραμμωτούς κώδικες (barcodes), σκανάρετε τον κωδικό του μπουκαλιού για να βεβαιωθείτε ότι είναι γνήσιος.

* Βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι δεν έχει «κατακάθια» (θα τα δείτε εύκολα σε μία βότκα, η οποία είναι το ποτό που συχνότερα παρασκευάζεται παράνομα).

* Να μυρίζετε και να δοκιμάζετε το ποτό σας, πριν το πιείτε όλο. Αν μυρίζει περίεργα ή δεν έχει κανονική γεύση, μην το καταναλώσετε. Εξαιρετικά ύποπτη είναι η μυρωδιά του βερνικιού ή του ασετόν.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *