Πρωτοποριακή μέθοδος από το ΔΠΘ για την πρεσβυωπία

Πρωτοποριακή μέθοδος από το ΔΠΘ για την πρεσβυωπία

19/1/2015                   13:35

 

H πρωτοποριακή μέθοδος χειρουργικής διόρθωσης της πρεσβυωπίας που αναπτύχθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) από τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Λαμπίρη, απαλλάσσοντας οριστικά από τα γυαλιά 110 άτομα σε διάστημα ενάμιση χρόνου, εγκρίθηκε πρόσφατα και για την ασφάλειά της από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και έγινε δεκτή προς δημοσίευση σε προσεχές τεύχος τού επίσημου περιοδικού της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Διαθλαστικής Χειρουργικής Καταρράκτη.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με χρήση λέιζερ σε άτομα ηλικίας μέχρι 50 ετών, ενώ στους άνω των 50 γίνεται με αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού τού οφθαλμού και ένθεση εξειδικευμένων ενδοφακών.

Η συγκεκριμένη τεχνική υπόσχεται καλή και ποιοτική όραση καθώς τα αποτελέσματα της εφαρμογής της έδειξαν, ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% οι ασθενείς μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους, χωρίς τη χρήση διορθωτικών γυαλιών ή άλλων βοηθητικών μέσων, όπως είναι οι φακοί επαφής.

Πέρα από τα καθαρά κλινικά δεδομένα για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, η εφαρμογή της τεχνικής είναι και οικονομικά συμφέρουσα καθώς, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαμπίρης, “η έγκαιρη διόρθωση της πρεσβυωπίας αποτελεί οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς οδηγεί: α) σε µείωση του άμεσου κόστους που χρειάζονται τα διορθωτικά γυαλιά, β) σε σημαντική αναβάθμιση της παραγωγικότητας του ατόμου και γ) σε σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ατόμου”.

Η συστηματική έρευνα για τη χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας στο ΔΠΘ έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που εξατομικευµένα αντιμετωπίζουν το διαθλαστικό αυτό πρόβλημα.

Η βασική ερευνητική διαδικασία που υποστηρίζει τη χειρουργική τεχνική για την πρεσβυωπία, που αναπτύχθηκε στο ΔΠΘ, εγκρίθηκε το 2013 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, τα κλινικά αποτελέσµατα των πρεσβυωπικών ασθενών που χειρουργήθηκαν στο ΔΠΘ δηµοσιεύθηκαν στο επίσημο περιοδικό της Αμερικάνικης και Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαθλαστικής Χειρουργικής και Καταρράκτη τον Αύγουστο του 2014 και στο Ocular Surgery News, τον Σεπτέμβριο του 2014, όπου η συγκεκριμένη τεχνική χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακή χειρουργική λύση για την πρεσβυωπία.

Τα νεότερα δεδομένα, που αφορούν την έρευνα για την πρεσβυωπία στο ΔΠΘ, είναι ότι το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό EyeWorld, στο τεύχος Ιανουαρίου 2015, επέλεξε, ανάμεσα στο σύνολο των χειρουργικών τεχνικών που έχουν διεθνώς προταθεί στο αντικείμενο της διαθλαστικής χειρουργικής, να δημοσιεύσει τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα των πρεσβυωπικών ασθενών που χειρουργήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και να τα προτείνει για ενημέρωση και σχολιασμό στους εκπαιδευόμενους χειρουργούς – οφθαλμιάτρους των ΗΠΑ, σημειώνοντας τη σημαντική καινοτομία της μεθόδου. Επιπλέον, η συνοδή μελέτη, που ελέγχει μια σειρά παραμέτρων που αφορούν την ασφάλεια της μεθόδου στους ασθενείς που έχουν ήδη χειρουργηθεί, εγκρίθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και έγινε δεκτή, τον Ιανουάριο του 2015, προς δημοσίευση σε προσεχές τεύχος στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαθλαστικής Χειρουργικής και Καταρράκτη, χαρακτηρίζοντάς τη ως ιδιαιτέρως σημαντική” αναφέρει ο κ. Λαμπίρης.

Σχετικά με το οικονομικό όφελος της μεθόδου, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Λαμπίρης, τα επίσημα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης της αποκατάστασης της πρεσβυωπίας αναμένεται να δημοσιευθούν στον ειδικό Τύπο, τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.