Η κρίση τσακίζει την ψυχική υγεία των παιδιών μας

Η κρίση τσακίζει την ψυχική υγεία των παιδιών μας

4/11/2014   9:30

“Όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει γκρίνια…”

Η λαϊκή ρήση επιβεβαιώνεται πλέον επιστημονικά, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ψυχική υγεία των παιδιών μας. Τα ελληνόπουλα είναι πλέον «παγιδευμένα» σε οικογενειακούς καυγάδες και  καθημερινές εντάσεις, εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα νοικοκυριά.

Τα στοιχεία της «Πανελλήνιας Έρευνας στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία (Έρευνα HBSC/WHO)», την οποία πραγματοποίησε το 2014 το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), είναι ανησυχητικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης -στην οποία συμμετείχαν 4.141 μαθητές (έκτη δημοτικού, δευτέρα γυμνασίου και πρώτη λυκείου) από 243 σχολικές μονάδες – από το 2006 έως το 2010, το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους είναι καλή μειώνεται από 66,5% σε 48,1%.

Ως συνέπεια, κατά το ίδιο διάστημα, σημειώνεται και μείωση στο ποσοστό των εφήβων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους (από 69,0% σε 60,1%).

Είναι ενδεικτικό ότι το 2014, ένας στους πέντε εφήβους (21,3%) αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του έμεινε άνεργος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Έτσι, εξηγείται ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά (8,2%) αναφέρει η οικονομική δυσπραγία ανάγκασε την οικογένεια του χρειάστηκε να μετακομίσουν είτε σε διαφορετική περιοχή είτε μαζί με συγγενείς.

Επιπλέον, τρεις στους δέκα μαθητές αναφέρουν ότι σταμάτησαν να πηγαίνουν ταξίδια και διακοπές (27,9%) και παραδέχονται ότι η κρίση δημιούργησε εντάσεις και καυγάδες μέσα στην οικογένεια (27,3%).

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι «χαμηλό, αλλά άξιο προσοχής» ποσοστό των μαθητών (5,4%) στερείται ακόμη και το φαγητό, καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα.

Σημειώνεται ότι η «Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος “Health Behaviour in School – Aged Children” υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επαναλαμβάνεται ανά τετραετία σε περισσότερες από 40 χώρες.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *