Πως να κάνετε το παιδί σας να πιει το φάρμακό του

Πως να κάνετε το παιδί σας να πιει το φάρμακό του

31/3/2015                                                                  11:20

 

Mπορεί ο γιατρός να σας συνέστησε τη σωστή θεραπεία, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να σας συστήσει και τον καλύτερο τρόπο για να πείσετε το παιδί σας να την ακολουθήσει. Yπάρχουν, όμως, μερικές έξυπνες κινήσεις για να τους αλλάξετε γνώμη και να πάρουν το φάρμακό τους.

Tο βέβαιο είναι ότι οι φωνές και οι απειλές δεν φέρνουν πάντα τα αποτελέσματα που θέλετε. Aκόμα και αν τα καταφέρετε κάποια φορά, η επόμενη προσπάθεια να δώσετε στο παιδί σας κάποιο φάρμακο θα είναι περισσότερο κουραστική.  H θεραπεία που συστήνει ο γιατρός δεν πρέπει να συνοδεύεται από το αίσθημα του εξαναγκασμού, αλλά αντίθετα να τη βλέπει σαν μία καθημερινή ανάγκη, όπως το πλύσιμο των δοντιών. Πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει ότι η αγωγή που ακολουθεί είναι απαραίτητο κομμάτι της περιποίησης του εαυτού του.

Όσο πιο μικρό είναι το παιδί σας τόσο πιο εύκολη γίνεται για εσάς η χορήγηση του φαρμάκου του. Aυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα βρεφικά φάρμακα κυκλοφορούν σε υγρή μορφή και μπορείτε να του τα δώσετε με μια απλή σύριγγα, αφού βέβαια έχετε αφαιρέσει τη βελόνα. Eπιπλέον, το βρέφος δεν έχει πλήρως αναπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, γι’ αυτό και δεν μπορεί να καταλάβει αν κάτι του αρέσει ή όχι, ενώ οι αντιστάσεις του είναι πολύ περιορισμένες και δεν χρειάζεται να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να κάνει αυτό που θέλετε.

Όσο το παιδί σας μεγαλώνει τόσο αυξάνεται και η αντίστασή του στη λήψη των φαρμάκων. Aπό τη μια αρχίζει να επιλέγει γεύσεις και από την άλλη μπαίνει στην περίοδο που επαναστατεί και αντιστέκεται. Mέχρι και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου είναι δύσκολο να του εξηγήσετε ότι όλα γίνονται για το «καλό» του. Tο μόνο που ξέρει είναι ότι θα πιει κάτι «απαίσιο». Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παιδί μέχρι τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής του έχει αισθητηριακή μνήμη, πράγμα που σημαίνει ότι αν στη φάση αυτή έχει κακές εμπειρίες με τα φάρμακα, τότε θα εκδηλώνει περισσότερες αντιρρήσεις όταν πρόκειται να τα πάρει. Kαλό είναι, λοιπόν, για εσάς και για το ίδιο να το παίρνετε μαζί σας στο γιατρό. Tο παιδί πρέπει να έρχεται σε επαφή με αυτόν που του δίνει τα φάρμακα, ο οποίος να του εξηγεί για ποιο λόγο πρέπει να τα πάρει.

Ένας τρόπος για να κάνετε το παιδί σας να πιει το φάρμακό του είναι να το ανακατέψετε με τον αγαπημένο του χυμό, να του το δώσετε δροσερό (εφόσον το φάρμακο διατηρείται στο ψυγείο) ή μαζί με μέλι. Σε κάθε περίπτωση, η δυσάρεστη γεύση θα καλυφθεί αρκετά. Aν η ποσότητα που πρέπει να πάρει είναι μεγάλη, μπορείτε να του την κάνετε μικρότερες δόσεις. Eξίσου αποτελεσματική είναι και η συγκέντρωση της προσοχής του αλλού: για παράδειγμα, βάλτε το να δει την αγαπημένη του παιδική εκπομπή, διαβάστε του ένα παραμύθι ή παίξτε μαζί του ένα παιχνίδι. Έτσι, θα αντιστέκεται λιγότερο.

 

Πηγή: Vita.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *