Ενδείξεις ρομποτικής χειρουργικής στην ουρολογία. Μέγιστα οφέλη σε επιβαρυμένους ασθενείς

Ενδείξεις ρομποτικής χειρουργικής στην ουρολογία. Μέγιστα οφέλη σε επιβαρυμένους ασθενείς

2/12/2015                                                                         16.00

 

Το πιο πρόσφατο και σημαντικότερο βιοτεχνολογικό επίτευγμα, που απογείωσε την ουρολογική χειρουργική, αποτέλεσε η χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci, σημειώνει ο κ. Γεώργιος Κυριάκου MD, PhD, FEBU, Διευθυντής Κέντρου Eλάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, στο Ιατρικό Αθηνών.

Το ρομποτικό σύστημα da Vinci παρέχει:
Εξαιρετική «τρισδιάστατη» ευκρίνεια του χειρουργικού πεδίου, πρόσβαση της ρομποτικής κάμερας στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του χειρουργικού παρασκευάσματος, εργονομία κινήσεων, ελάχιστο μετεγχειρητικό άλγος, ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο και επάνοδο στην καθημερινότητα, μειωμένες απώλειες αίματος άρα και ποσοστό μεταγγίσεων και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Α. Ογκολογικές ενδείξεις

Καρκίνος προστάτη
Η εξαιρετική εργονομία και ακριβής παρασκευή των ιστών με τους ρομποτικούς βραχίονες αποτελεί άριστο «εργαλείο» στην εκρίζωση του καρκίνου, με διασφάλιση της εγκράτειας ούρων και αυξημένων ποσοστών επανόδου της στυτικής ικανότητας, εκεί όπου ενδείκνυται
Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως αρχίζουν να διαφαίνονται ακόμα και ενθαρρυντικότερα ογκολογικά αποτελέσματα συγκριτικά με την ανοικτή προστατεκτομή. Στις περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η αφαίρεση λεμφαδένων, το ποσοστό επιπλοκών και θρομβοεμβολικών επεισοδίων είναι σχετικά μικρότερο, όπως και οι απώλειες αίματος σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική. Η ρομποτική πλέον εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις προχωρημένου τοπικά καρκίνου προστάτη με επίσης ελπιδοφόρα ογκολογικά και λειτουργικά οφέλη. Δεν είναι τυχαίο πως στις ΗΠΑ το 88% των περιπτώσεων καρκίνου προστάτη χειρουργείται ρομποτικά.

Όγκοι νεφρού (ρομποτική μερική νεφρεκτομή)
Όγκοι νεφρού μέχρι 4 εκατοστά (σε κέντρα αναφοράς, όπως στο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών, και μέχρι 7 εκ.) και σε σχετικά περιφερική θέση μπορούν να αφαιρεθούν ρομποτικά, χωρίς θυσία όλου του νεφρού, με μικρότερης διάρκειας ισχαιμία κατά τη διάρκεια της επέμβασης του εναπομείναντος νεφρού. Από ογκολογική άποψη τα αποτελέσματα της ρομποτικής μερικής νεφρεκτομής αποδεικνύονται ισότιμα με αυτά της ολικής νεφρεκτομής. Αποτελεί πλέον εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για έναν ασθενή να διατηρεί το νεφρό του διότι έχει αποδειχθεί πως ασθενείς ζουν περισσότερο έχοντας και τους 2 νεφρούς τους (επέμβαση εκλογής).

Καρκίνωμα ουροδόχου κύστης
Τέλος, ευρεία εφαρμογή στη ρομποτική διαφαίνεται και στο διηθητικό καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης, πολύωρη και βαρεία επέμβαση, όπου αφαιρείται η κύστη με τον προστάτη και τους λεμφαδένες της λεκάνης στον άνδρα και η κύστη με τη μήτρα, τμήμα κόλπου, πιθανώς και ωοθήκες καθώς και λεμφαδένες στη γυναίκα. Σε αυτή την επέμβαση είναι απαραίτητη και η κατασκευή νέας ουροδόχου κύστης ή εκτροπής των ούρων με στομία στο δέρμα. Έχει φανεί πως οι ασθενείς αυτοί βιώνουν ηπιότερα μια τέτοια εκτεταμένη επέμβαση ρομποτικά με λιγότερες επιπλοκές από την ανοικτή, πολύ λιγότερο πόνο καθώς και μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικού ειλεού, ενώ οι απώλειες αίματος σαφώς λογότερες.

Β. Καλοήθεις παθήσεις

Συγγενείς ανωμαλίες ουροποιητικού, όπως σε στένωση της συμβολής μεταξύ ουρητήρα και νεφρού (πλαστική της συμβολής-ρομποτική πυελοπλαστική), διπλό νεφρό στην ίδια πλευρά, όπου πολλές φορές ο ένας από τους 2 υπολειτουργεί και δημιουργεί προβλήματα (λοιμώξεις, πέτρες κλπ), πτώση του νεφρού κλπ

Ιατρογενείς κακώσεις ουρητήρα από προηγηθείσες επεμβάσεις (πχ για αντιμετώπιση λιθίασης, όπου μπορεί να τραυματιστεί ο ουρητήρας και να δημιουργηθεί στένωμα με αποτέλεσμα την κακή αποχέτευση των ούρων και διάταση του νεφρού) – ρομποτική διόρθωση στενώματος ή μετεμφύτευση του ουρητήρα στην ουροδόχο κύστη

Οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση (νόσος όπου συνδετικός ιστός στραγγαλίζει και πιέζει τον ένα ή και τους δυο ουρητήρες με αποτέλεσμα βαθμιαία καταστροφή των νεφρών- ρομποτική απελευθέρωση των ουρητήρων-ουρητηρόλυση)

Γ. Γυναικολογική ουρολογία

Πτώση κύστης (κυστεοκήλη), πρόπτωση μήτρας, πρόπτωση ορθού (ορθοκήλη). Στην περίπτωση αυτή ανασηκώνονται όλα αυτά τα όργανα με συνθετικό πλέγμα και αποκτούν τη φυσιολογική τους ανατομία. Αιτία οι πολλοί και δύσκολοι τοκετοί, παχυσαρκία, προηγηθείσα αφαίρεση μήτρας, χρόνιος βήχας και δυσκοιλιότητα κλπ. Αποτελεί επέμβαση με πολλές ραφές, πολλές ανατομικές παρασκευές και καθήλωση των πλεγμάτων, που ευνοούνται από την τρισδιάστατη ευκρίνεια της ρομποτικής κάμερας καθώς και την εργονομία των κινήσεων που προσφέρουν οι ρομποτικοί βραχίονες. Τα αποτελέσματα πολύ καλύτερα και διαρκέστερα στο χρόνο σε σχέση με άλλες διορθωτικές επεμβάσεις, ιδίως διακολπικές και με μηδενικά ποσοστά απόρριψης του πλέγματος.

Ρομποτικές επεμβάσεις σε επιβαρυμένους ασθενείς

Οι επεμβάσεις με το σύστημα daVinci ναι μεν είναι ελάχιστα τραυματικές με τα οφέλη της ελάχιστης παρέμβασης, όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, αλλά απαιτούν ιδιαίτερες αναισθησιολογικές συνθήκες και κατάρτιση της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το τελευταίο έτος σημαντικός αριθμός επεμβάσεων ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής και ρομποτικής μερικής νεφρεκτομής, σε ασθενείς που είχαν απολέσει τμήμα ή ολόκληρο τον πνεύμονά τους λόγω καρκίνου και σε χειρουργημένους καρδιοπαθείς. Επιπρόσθετα, αναφέρουμε ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές (για καρκίνο) σε ασθενείς, όπου είχε προηγηθεί ήδη στο παρελθόν χειρουργείο για υπερτροφία προστάτη και που ανεβάζει πολύ το δείκτη δυσκολίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτού του είδους οι επεμβάσεις σε τέτοιους ασθενείς είναι σπάνιες στην Ευρώπη, καθώς απαιτούν επιστημονική αρτιότητα και συντονισμό μίας ομάδας ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Οι ασθενείς αυτοί ανάρρωσαν πολύ σύντομα, χωρίς επιπλοκές, το σημαντικότερο χωρίς επιβάρυνση της αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μόλις 2-3 ημέρες μετά την εγχείρηση. Είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε κατορθώσει να πραγματοποιούμε αυτές τις επεμβάσεις με επιτυχία σε επιβαρυμένους και με υψηλό δείκτη χειρουργικής δυσκολίας ασθενείς, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευσή μας για διαρκή πρωτοπορία.

 

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *