Σημαντικότερο για την υγεία του εγκεφάλου το επάγγελμα  από το μορφωτικό επίπεδο

Σημαντικότερο για την υγεία του εγκεφάλου το επάγγελμα από το μορφωτικό επίπεδο

7/5/2015                                                             11:53

 

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα απαιτητικά για το μυαλό επαγγέλματα μπορεί να είναι ως φαίνεται τα καλύτερα για την προστασία της μνήμης και την πρόληψη της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών καθώς γερνάμε. Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φραντσίσκα Σαβέρια Τεν,από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιατρικής, Επαγγελματικής Ιατρικής & Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λάιπτσιγκ, στη Γερμανία δήλωσε: «Η μελέτη μας είναι σημαντική διότι υποδηλώνει ότι το επάγγελμα μπορεί να είναι πιο σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου απ’ όσο το μορφωτικό επίπεδο», 

Ως φαίνεται, όμως, δεν αρκεί να είναι κάποιος μορφωμένος, θα πρέπει να κάνει και μια δουλειά που θα αναγκάζει το μυαλό του να «δουλεύει» ασταμάτητα. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», συμμετείχαν επί οκτώ χρόνια 1.054 εθελοντές ηλικίας 75 ετών και άνω, οι οποίοι υποβάλλονταν κάθε 1,5 χρόνο σε ένα τεστ νοητικών λειτουργιών που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της άνοιας.

Καθήκοντα που διεγείρουν την εκτελεστική νοημοσύνη είναι λ.χ. η οργάνωση δραστηριοτήτων, η διαχείριση κρίσεων και η κατάρτιση στρατηγικών. Την λεκτική νοημοσύνη διεγείρουν, μεταξύ άλλων, η ερμηνεία και αξιολόγηση πληροφοριών, ενώ την ρευστή καθήκοντα όπως η επιλογή και η ανάλυση δεδομένων. Tα πιο σημαντικά καθήκοντα για την υγεία του εγκεφάλου απεδείχθη ότι ήσαν αυτά που διέγειραν την εκτελεστική και γλωσσική νοημοσύνη.«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μία επαγγελματική ζωή εμπλουτισμένη με καθήκοντα που διεγείρουν την γλωσσική νοημοσύνη και τις εκτελεστικές δεξιότητες, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση μιας καλής νοητικής λειτουργίας στην τρίτη ηλικία», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Και προσθέτουν ότι «Οι προκλήσεις στη δουλειά μπορεί όντως να είναι θετικές, εάν αυξάνουν μακροπρόθεσμα τα νοητικά αποθέματα του εργαζόμενου», είπε η δρ Τεν.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *