Στα 3,4 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το κόστος του καπνίσματος στην Ελλάδα

Στα 3,4 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το κόστος του καπνίσματος στην Ελλάδα

8/6/2015                                                         09:30

 

Στα 3,4 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το έμμεσο και άμεσο κόστος του καπνίσματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν αυξανόταν η τιμή του πακέτου κατά 12,5% αυτό θα απέφερε έσοδα στο κράτος, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, 450 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξάνονταν στο 1,1 δισ. ευρώ ετησίως εάν είχε καταπολεμηθεί και το λαθρεμπόριο των παράνομων προϊόντων καπνού. Όπως τόνισαν, αν όλα αυτά είχαν συμβεί θα είχαμε 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους καπνιστές και 215.000 λιγότερους πρόωρους θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα.
Φαίνεται ότι το κάπνισμα αποτελεί το 14% της συνολικής δαπάνης υγείας, αγγίζοντας τα 3,4 δισ., καθώς σχετίζεται με σειρά παθήσεων, ιδιαίτερα κοστοβόρων για το σύστημα υγείας. Η δαπάνη αυτή είναι υψηλότερη από τη νοσογόνο παχυσαρκία που εκτιμάται στο 1,2 δισ. και τον διαβήτη που αγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2015 (31 Μαΐου), καλεί τον κόσμο να ενημερωθεί γύρω από τις συνέπειες του καπνίσματος, αλλά και τους τρόπους διακοπής του, κάνοντας χρήση της ιατρικής επιστήμης και των ιατρείων διακοπής του καπνίσματος που υπάρχουν πλέον σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Κάθε χρόνο πάνω από 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος, ενώ 166.000 θάνατοι (28%) αφορούν παιδιά μικρότερα από 5 ετών. Ειδικότερα για το καρδιαγγειακό σύστημα, η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα φαίνεται να επιδρά σημαντικά στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα των ασθενών με ιστορικό ενός οξέος στεφανιαίου επεισοδίου.

Στις χώρες που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, σε διάστημα 1,5 χρόνου είχαμε μείωση των επεισοδίων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου από 10% έως 45%. Σημειώνεται ότι στις χώρες που εφαρμόστηκε ο νόμος χωρίς εξαίρεση, δεν παρατηρήθηκε μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς, εφόσον η εφαρμογή είναι καθολική, η επιλογή εξακολουθεί να γίνεται βασιζόμενη στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η εφαρμογή του νόμου, τέλος, αποτελεί απόδειξη σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων κυρίως αδύναμων ομάδων (παιδιών, εγκύων, ηλικιωμένων).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νέες οδηγίες, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ψηφιστούν από τα επιμέρους κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών κρατών. Τα κυριότερα σημεία των οδηγιών αυτών είναι:

 • * Υιοθέτηση των εικονομηνημάτων στα πακέτα των τσιγάρων, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν το 65% (αντί 75% που προτάθηκε) και να αποτελούν φωτογραφικό υλικό των νοσημάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα πακέτα είναι αποθαρρυντικά για τους νέους. Ήδη η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησαν τις παραπάνω οδηγίες, ενώ και η Γαλλία βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία.
 • * Απαγόρευση των αρωμάτων, τα οποία αυξάνουν την εξάρτηση, καθώς κάποια είναι καρκινογόνα (δόθηκε διορία 4 έτη για κάποια είδη).
 • * Απαγόρευση των μικρών συσκευασιών. (δεν απαγορεύτηκαν τα slim τσιγάρα).
 • * Μέτρα για το λαθρεμπόριο.
 • * Έλεγχος της πώλησης τσιγάρων μέσω διαδικτύου.
 • * Εφαρμογή προδιαγραφών ασφάλειας και ποιότητας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η νέα Ευρωπαϊκή Ντιρεκτίβα θα ισχύσει για 20 έτη κι εκτιμάται ότι θα οδηγήσει μέσα σε 5 χρόνια σε:

 • – Μείωση/πρόληψη του αριθμού νέων καπνιστών, που θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μείωση στη χρήση του καπνού.
 • – Μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 2,4 εκατ.
 • – Όφελος 506 εκατ. ευρώ λόγω της ετήσιας μείωσης σε έξοδα περίθαλψης.
 • – Καθαρό κέρδος σε θέσεις εργασίας: 2234 θέσεις εργασίας.
 • – Καθαρό όφελος στην οικονομία: 4 δισ. ευρώ

 

Πηγή: The Huffington Post Greece

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *