Στεφανιαία Νόσος

Στεφανιαία Νόσος

30/12/2015                                                                                                                 21.30

 

Τι είναι η Στεφανιαία Νόσος;
Είναι η νόσος των στεφανιαίων αρτηριών, των αρτηριών δηλαδή που αιματώνουν την καρδιά δηλαδή τον καρδιακό μυ (μυοκάρδιο). Είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες σας – μιας νόσου γνωστής ως αθηροσκλήρωση – που οδηγεί σε απόφραξη των αρτηριών. Οι αρτηρίες, οι οποίες κατά τη γέννηση μας έχουν αυλό λείο και ελαστικό, λόγω της αθηρωμάτωσης στενεύουν και γίνονται σκληρές και άκαμπτες, περιορίζοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Η καρδιά έτσι, λόγω της μειωμένης αιμάτωσης, στερείται οξυγόνου και ζωτικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά ως αντλία του αίματος.
Πώς Αναπτύσσεται η Στεφανιαία Νόσος;
Από νεαρή ηλικία μπορεί να αρχίσει η δημιουργία πλάκας, που αποτελείται κυρίως από χοληστερόλη, στο τοίχωμα των στεφανιαίων αγγείων. Με την αύξηση της ηλικίας, στην πλάκα συσσωρεύεται ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης, δημιουργώντας ένα είδος φλεγμονής στα τοιχώματα των στεφανιαίων αγγείων και αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης και εμφράγματος.

Οι αθηρωματικές πλάκες απελευθερώνουν χημικές ουσίες που ευοδώνουν τη διαδικασία επούλωσης, αλλά κάνουν το εσωτερικό του τοιχώματος του στεφανιαίου αγγείου κολλώδες. Στη συνέχεια, άλλες ουσίες, όπως τα φλεγμονώδη κύτταρα, οι λιποπρωτεΐνες και το ασβέστιο που ταξιδεύουν στο αίμα αρχίζουν να κολλάνε στο εσωτερικό του τοιχώματος των αγγείων.

Τελικά, η στένωση μιας στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων που κινούνται γύρω από την περιοχή του μυοκαρδίου με την πλημμελή αιμάτωση με στόχο να αιματώσουν την περιοχή αυτή που σταμάτησε να αιματώνεται λόγω της στένωσης. Ωστόσο, σε περιόδους αυξημένης άσκησης ή άγχους (δηλαδή σε συνθήκες αυξημένων αναγκών), οι νέες αρτηρίες μπορεί να μην είναι σε θέση να παρέχουν αρκετό πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στον καρδιακό μυ. Στην περίπτωση αυτή έχουμε την εκδήλωση της ισχαιμίας.
Τι είναι η ισχαιμία;
Καρδιακή ισχαιμία εμφανίζεται όταν η αθηρωματική πλάκα μειώσει τον αυλό μιας αρτηρίας σε τέτοιο βαθμό που δεν παρέχεται αρκετό πλούσιο σε οξυγόνο αίμα για να καλυφτούν οι μυοκαρδιακές ανάγκες σε οξυγόνο.
Η ισχαιμία συνήθως (σταθερή στηθάγχη) εκδηλώνεται κατά:
• Την άσκηση
•Το πλούσιο γεύμα
• Τη συναισθηματική φόρτιση (λύπη αλλά και χαρά ή ενθουσιασμό)
• Την έκθεση στο κρύο
Η στεφανιαία νόσος μπορεί να εξελιχθεί τόσο ώστε η ισχαιμία να προκαλείται ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας (ασταθής στηθάγχη). Αξιοσημείωτο είναι δε ότι ισχαιμία μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποιητικά σημάδια σε ασθενή με στεφανιαία νόσο, αν και αυτό είναι συχνότερο σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Ποιές είναι οι Εκδηλώσεις της Στεφανιαία Νόσος;
Στηθάγχη
Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου
Αιφνίδιος Θάνατος

Το πιο κοινό σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου είναι η σταθερή στηθάγχη, δηλαδή ο πόνος στο στήθος που προκαλείται όταν αυξάνονται οι μυοκαρδιακές ανάγκες σε οξυγόνο όπως είπαμε παραπάνω.

Η στηθάγχη μπορεί να περιγραφεί ως αίσθημα έντασης, πίεσης, πόνου, καψίματος, μουδιάσματος, πληρότητας, συμπίεσης ή ως οδυνηρό συναίσθημα. Μπορεί να μας μπερδέψει ομοιάζοντας με δυσπεψία ή γαστρίτιδα. Η στηθάγχη είναι συνήθως αισθητή στο στήθος, αλλά μπορεί επίσης να γίνει αισθητή στον αριστερό ώμο, το αριστερό άνω άκρο, το λαιμό, την πλάτη, ή το σαγόνι.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τη στεφανιαία νόσο περιλαμβάνουν:
•Δυσκολία στην αναπνοή
• Αίσθημα παλμών (καρδιακή αρρυθμία, παραλείπονται καρδιακοί παλμοί, ή ένα συναίσθημα «πεταρίσματος» στο στήθος σας)
• Ταχυκαρδία
• Αδυναμία ή ζάλη
•Ναυτία
•Ιδρώτας

Δυστυχώς μερικές φορές η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου είναι ο αιφνίδιος θάνατος και άλλες το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου όταν δηλαδή ένας θρόμβος αίματος αποφράξει πλήρως την παροχή αίματος στον μυοκάρδιο

Πώς γίνεται η Διάγνωση της Στεφανιαίας Νόσου;
Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει αν έχετε στεφανιαία νόσο από:
•Τη λήψη ιστορικού. Μιλώντας μαζί σας για τα συμπτώματά σας, το κληρονομικό σας ιστορικό, και τους παράγοντες κινδύνου.
• Την εκτέλεση φυσικής εξέτασης.
• Την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ), της δοκιμασίας κόπωσης με κυλιόμενο τάπητα, με το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με TL, με την υπερηχοκαρδιογραφία φόρτισης (stress echo), με την αξονική τομογραφία καρδιάς, με τον καρδιακό καθετηριασμό. Αυτές οι εξετάσεις που θα προτείνει ο γιατρό σας, και μόνο αυτές, είναι οι κατάλληλες -από όλες όσες εξετάσεις είναι διαθέσιμες -για να αξιολογηθεί σε σας η έκταση της στεφανιαίας νόσου, η επίδρασή της στη λειτουργία της καρδιάς σας και να επιλεχθεί η καλύτερη μορφή θεραπείας για εσάς.

Πώς θεραπεύεται η Στεφανιαία Νόσος;
Η θεραπεία της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνει την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής, τη λήψη φαρμάκων, και ενδεχομένως επεμβατικές μεθόδους.
• Ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου είναι η Πρόληψη. Οι παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο είναι:
• Το Κάπνισμα
• Η Αρτηριακή Υπέρταση
• Ο Σακχαρώδης Διαβήτης
• Η Υπερχοληστερολαιμία
• Η κληρονομικότητα

Προσπαθήστε να μειώσετε τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου είτε είστε υγιείς είτε είστε στεφανιαίοι ασθενείς. Εάν καπνίζετε, εγκαταλείψτε το. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και υιοθετείστε ένα διαιτολόγιο χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και πλούσιο σε ακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα. Κρατήστε το σάκχαρο αίματος σε έλεγχο εάν έχετε διαβήτη. Να ασκείστε τακτικά (αλλά οπωσδήποτε συζητήστε το με το γιατρό σας πριν αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης) καθώς η άσκηση είναι ο κοινός τρόπος ελάττωσης πολλών παραγόντων κινδύνου. Αν έχετε βαρύ καρδιολογικό ιστορικό ( μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου) πρέπει να είστε πιο επιθετικοί στη μείωση των υπολοίπων παραγόντων αλλά και πιο συνεπείς στην τακτική καρδιολογική εξέταση

• Φάρμακα. Παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα για να βοηθήσουν το έργο της καρδιάς σας πιο αποτελεσματικά για να λαμβάνει πιο πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Τα φάρμακα που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας είναι απόλυτα εξατομικευμένα και αφορούν μόνο εσάς με το συγκεκριμένο πρόβλημα στην καρδιά σας.

• Χειρουργική και άλλες επεμβάσεις. Οι επεμβατικές θεραπείες της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνουν την αγγειοπλαστική με μπαλονάκι (PTCA), την τοποθέτηση stent και την αορτοστεφανιαία παράκαμψη (εγχείρηση bypass).

Όλες αυτές οι διαδικασίες αυξάνουν την παροχή αίματος προς την καρδιά σας, αλλά δεν θεραπεύουν τη στεφανιαία νόσο. Θα πρέπει ακόμη περισσότερο να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου για την πρόληψη μελλοντικών συμβαμάτων.

 

Δρ Τσεκούρα Δωροθέα
Καρδιολόγος
Ε.ΔΙ.Π Ε.Κ.Π.Α
Ευγενίδειο Θεραπευτήριο

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *