Στριφτά τσιγάρα:  εξίσου επιβλαβή με τα “κανονικά”

Στριφτά τσιγάρα: εξίσου επιβλαβή με τα “κανονικά”

30/12/2014            10:20

 

Η ιδέα ότι τα στριφτά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά είναι λανθασμένη, προειδοποιεί η επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας.

Σε δηλώσεις της με αφορμή νέα αντικαπνιστική εκστρατεία της χώρας της, η δρ Σάλι Ντέιβις, ομότιμη καθηγήτρια Αιμοσφαιρινοπαθειών στο Imperial College του Λονδίνου (ICL), ξεκαθάρισε ότι και τα δύο είδη καπνίσματος είναι εξίσου επιβλαβή, προσθέτοντας ότι «σαπίζουν το σώμα εκ των έσω».

«Τα στριφτά τσιγάρα δεν είναι φυσικά ούτε λιγότερο επικίνδυνα. Ο καπνός σε αυτά περιέχει εξίσου πολλές θανατηφόρες χημικές ουσίες», είπε.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι τα στριφτά τσιγάρα γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή μεταξύ των καπνιστών, οι οποίοι τα θεωρούν ως μία πιο φθηνή και πιθανώς υγιεινή εναλλακτική μορφή τσιγάρου.

Όντως, πρόσφατη βρετανική μελέτη είχε δείξει πως σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (το 49%) πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι πιο υγιεινά απ’ ό,τι τα έτοιμα τσιγάρα στα πακέτα.

«Αν και πολλοί καπνιστές ξέρουν ότι το κάπνισμα βλάπτει την καρδιά και τους πνεύμονες, λίγοι ξέρουν ότι οι βλάβες του αφορούν όλο το σώμα, το οποίο ουσιαστικά “σαπίζουν” από μέσα προς τα έξω», τόνισε η δρ Ντέιβις. Και υπογράμμισε: «Τα στριφτά τσιγάρα δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό».

Από την πλευρά του, ο δρ Κέβιν Φέντον, επικεφαλής του Τομέα Υγείας & Ευεξίας της εκτελεστικής υπηρεσίας Public Health England (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, εξήγησε ότι οι βλάβες του καπνίσματος ναι μεν δεν γίνονται εμφανείς παρά στην μέση ηλικία, αλλά αρχίζουν πολύ νωρίτερα – πριν καν την ενηλικίωση, όταν κάποιος αρχίζει να καπνίζει στην εφηβεία.

Αυτός είναι και ο λόγος, που «όσο νωρίτερα διακοπεί το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη στην υγεία», επισήμανε.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *