Συγκεκριμένο είδος λιπαρού οξέος ενδέχεται να ελαττώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

Συγκεκριμένο είδος λιπαρού οξέος ενδέχεται να ελαττώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

4/4/2015                                                                            12:24

 

Οι πάσχοντες από καρκίνο που τρώνε ρέγγες και σκουμπρί ή παίρνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να εκδηλώσουν αντοχή στην χημειοθεραπεία, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα ψάρια αυξάνουν τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου είδους λιπαρού οξέος στο αίμα, το οποίο ενδέχεται να ελαττώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων της χημειοθεραπείας. Δεν παρατηρήθηκε ωστόσο το ίδιο με την κατανάλωση τόνου ή σολομού.

Οι ερευνητές έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν είναι οριστικά, αλλά έως ότου πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες συνιστούν στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία να αποφεύγουν τα λιπαρά ψάρια και τα συμπληρώματα ιχθυελαίων την ημέρα πριν και την ημέρα μετά από κάθε χημειοθεραπεία του κάνουν.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Oncology», διεξήχθη επειδή πολλοί πάσχοντες από καρκίνο συνηθίζουν να παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα ελπίζοντας ότι θα τονώσουν τις άμυνες του οργανισμού τους κατά του καρκίνου, αλλά συχνά παραλείπουν να ενημερώσουν γι’ αυτά τους ογκολόγους τους.

Έτσι, ο δρ Εμίλ Βεστ, από το Ολλανδικό Ίδρυμα Καρκίνου, στο Άμστερνταμ, και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να εξετάσουν πόσοι ασθενείς με καρκίνο παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων και πως επηρεάζουν τα ιχθυέλαια από συμπληρώματα ή από ψάρια τον οργανισμό υγιών εθελοντών.

«Με βάση τα ευρήματα, και έως ότου καταστούν διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία, συνιστούμε στους ασθενείς να αποφεύγουν προσωρινά τα ιχθυέλαια, από την ημέρα πριν από την χημειοθεραπεία έως και την επομένη ημέρα», γράφουν οι ερευνητές.

Είναι επίσης απολύτως απαραίτητο να ενημερώνουν οι ασθενείς τον ογκολόγο γιατρό τους για κάθε συμπλήρωμα, βότανο και οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα παίρνουν, διότι μπορεί να ασκήσει βιολογική επίδραση και να υπονομεύσει την θεραπεία τους, τόνισε ο δρ Βεστ. Οι ερευνητές επικέντρωσαν τη μελέτη τους στο λιπαρό οξύ 16:4(n-3) διότι σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια ανακάλυψαν πως μπορεί να προκαλεί αντοχή στην χημειοθεραπεία του καρκίνου.

 

Πηγή: Τα ΝΕΑonline

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *