Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου του στόματος το πράσινο τσάι

Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου του στόματος το πράσινο τσάι

9/02/2015                                                                                     18:16

 

Ένα συστατικό του πράσινου τσαγιού μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα της στοματικής κοιλότητας, αφήνοντας μάλιστα ανέπαφα τα γειτονικά υγιή, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Molecular Nutrition and Food Research.

Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μελέτησε τον μηχανισμό δια του οποίου, η EGCG (επιγαλλοκατεχίνη-3), μια πολυφαινόλη που περιέχει το πράσινο τσάι εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα της στοματικής κοιλότητας ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανέπαφα τα υγιή. Το άρθρο των αμερικανών ερευνητών προχωρά τις προηγούμενες μελέτες ένα βήμα παραπέρα μιας και αν και είχαν δείξει ότι, μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα του στόματος χωρίς να επηρεάσει τα υγιή, δεν είχαν δώσει επαρκή απάντηση στο ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες της EGCG που οδηγούν στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων. Τώρα πια είναι σε θέση να περιγράψουν τη διαδικασία με την οποία η EGCG επηρεάζει τα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων) και συντελεί στην κυτταρική απόπτωση.

Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες μελέτησαν υγιή ανθρώπινα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας, μαζί με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα της ίδιας περιοχής. Σε εργαστηριακούς δίσκους καλλιέργησαν φυσιολογικά και καρκινικά στοματικά κύτταρα και στη συνέχεια τα εξέθεσαν στην EGCG, σε αναλογίες που συνήθως περιέχει το σάλιο μετά από τη μάσηση μιας τσίχλας με βάση το πράσινο τσάι. Στη συνέχεια συνέλεξαν κύτταρα για να μελετήσουν αν υπήρχαν ενδείξεις αντιοξειδωτικής αντίδρασης. Έτσι εντόπισαν την πρωτεΐνη σιρτουίνη 3 (SIRT3), η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην μιτοχονδριακή λειτουργία και στην αντιοξειδωτική αντίδραση σε πολλούς ιστούς του σώματος.

Το αισιόδοξο συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η EGCG επηρεάζει επιλεκτικά την δράση της SIRT3 στα καρκινικά κύτταρα του στόματος και στα υγιή και το ακόμα πιο αισιόδοξο είναι πως το ίδιο μπορεί να ισχύει για διάφορες μορφές καρκίνου.

 

ΠΗΓΗ: health.in.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *