Τα «δεινά» της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης

Τα «δεινά» της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης

17/5/2015                                            09:30

Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης βλάπτει την υγεία μας, λίγοι στην πραγματικότητα μπαίνουμε στη διαδικασία να την περιορίσουμε. Νέα στοιχεία ωστόσο φέρνουν στο φως τη σύνδεση της κατανάλωσης ζάχαρης με την υγεία του εγκεφάλου, τη νοητική λειτουργία αλλά και  την ψυχολογική υγεία.

Αν και η ζάχαρη σε μικρές ποσότητες δεν έχει αποδειχτεί ότι βλάπτει, οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα έπρεπε. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η ζάχαρη, είτε λέγεται γλυκόζη, είτε φρουκτόζη, είτε αμυλοσίροπο (σιρόπι καλαμποκιού) εμπεριέχεται σε 74% από τα συσκευασμένα τρόφιμα που υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ότι η ζάχαρη πρέπει να αποτελεί το 5% της ημερήσιας μας διατροφής.

Τα νέα στοιχεία σχετικά με τη ζάχαρη:

Δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο επιθυμίας
Όταν κάποιος καταναλώνει ζάχαρη, όπως και με κάθε άλλο φαγητό, ενεργοποιούνται οι νευρώνες της γεύσης στη γλώσσα που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο, μέσα από το «μονοπάτι» της ανταμοιβής που υπάρχει σε αυτόν και εκείνος με τη σειρά του απελευθερώνει ορμόνες που μας κάνει να νιώθουμε καλά, όπως ντοπαμίνη. Με αυτόν τον τρόπο, η ζάχαρη επεμβαίνει στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και το μπερδεύει. Όταν το σύστημα ανταμοιβής ενεργοποιείται τόσο συχνά ξεκινούν τα προβλήματα και μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ελέγχου, λιγούρες και αυξημένη ανοχή στη ζάχαρη.

Εξασθενεί τη μνήμη και της δεξιότητες μάθησης
Έρευνα που έγινε το 2012 σε ποντίκια από επιστήμονες στο UCLA, διαπίστωσε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φρουκτόζη επιδρά στη μάθηση και τη μνήμη, επιβραδύνοντας, κυριολεκτικά, τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ποντικοί που είχαν καταναλώσει πολύ φρουκτόζη παρουσίασαν ζημιά στην επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου

Μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλλει στην κατάθλιψη και το άγχος
Εάν είστε εθισμένοι στη ζάχαρη θα έχετε παρατηρήσει ότι μπορεί να έχετε νιώσει τα σάκχαρα στο αίμα σας τη μία στιγμή να απογειώνονται και την επόμενη να πέφτουν, με αποτέλεσμα να έχετε ευερεθιστότητα, κυκλοθυμία, ζαλάδα και κούραση. Αυτό συμβαίνει, επειδή ανεβάζετε ξαφνικά τον γλυκαιμικό σας δείκτη. Όταν ο δείκτης αυτός πέσει απότομα θα νιώσετε άγχος, απότομη αλλαγή στη διάθεσή σας, ακόμα και μελαγχολία. Επίσης η κατανάλωση ζάχαρης απελευθερώνει σεροτονίνη, μία ορμόνη υπεύθυνη για την καλή διάθεση και εάν ενεργοποιείτε συχνά την απελευθέρωση της σεροτονίνης μπορεί να εξασθενήσετε τις αποθήκες των νευροδιαβιβαστών σας και να εμφανίσετε σημάδια κατάθλιψης.

Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της γεροντικής άνοιας 
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2013, διαπίστωσε ότι η ανοχή στην ινσουλίνη και ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης, στοιχεία που συνδέονται με τον διαβήτη, μπορεί να συνδέονται και με την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών για τον εγκέφαλο, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

 

Πηγή: The Huffington Post Greece

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *