Η κατανάλωση ζάχαρης μειώνει το στρες

Η κατανάλωση ζάχαρης μειώνει το στρες

09/6/2015                                                                         10:00

 

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης καταστέλλει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία απελευθερώνεται στον οργανισμό μας όταν νιώθουμε στρες, με αποτέλεσμα να αμβλύνει την έντασή του.

 Όπως αναφέρεται στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» (JCEM), εξέτασαν τις επιδράσεις των ροφημάτων όπως ο καφές ή το τσάι με ζάχαρη σε 19 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 40 ετών. Οι μισές από αυτές κατανάλωναν ροφήματα με ζάχαρη το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ επί 12 ημέρες, ενώ οι υπόλοιπες έπιναν τις λάιτ εκδοχές των ίδιων ροφημάτων, οι οποίες περιείχαν ως γλυκαντικό την ασπαρτάμη.

Στη διάρκεια της ημέρας απαγορευόταν να καταναλώσουν οι εθελόντριες άλλα γλυκά ροφήματα. Μετά από τις 12 ημέρες, οι γυναίκες συμπλήρωσαν δύσκολα τεστ μαθηματικών και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου για να αξιολογηθεί η αντίδραση του οργανισμού τους στο στρες του διαγωνίσματος. Έδωσαν ακόμα δείγματα σιέλου για να μετρηθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία παράγεται από τα επινεφρίδια.

Όπως έδειξαν όλες αυτές οι μετρήσεις, οι γυναίκες που έπιναν τα ροφήματα με ζάχαρη παρήγαγαν λιγότερη κορτιζόλη στη διάρκεια του τεστ των μαθηματικών απ’ ό,τι εκείνες που έπιναν τα ροφήματα με το τεχνητό γλυκαντικό. Τα ευρήματα αυτά «είναι τα πρώτα που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης, αλλά όχι τεχνητών γλυκαντικών, μπορεί να καταπραΰνει το στρες στους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κέβιν Λούγκιρ, αναπληρωτής πρόσεδρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις. 

Ωστόσο αναφέρει ακόμα ότι: «Η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι σε περίπτωση χρόνιου στρες, αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια υπερκατανάλωση ζάχαρης, που δεν συνιστάται λόγω των άλλων προβλημάτων που δημιουργεί, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *