Τα «σχεδιαστικά» σφάλματα, που έχουν προκύψει κατά την εξέλιξη του ανθρώπου

Τα «σχεδιαστικά» σφάλματα, που έχουν προκύψει κατά την εξέλιξη του ανθρώπου

22/5/2015                                                                      11:10

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ανατομικής και Ιστολογίας στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αθανάσιο Ντινόπουλο όλες οι δομικές και λειτουργικές αδυναμίες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με ατομικές ανεπάρκειες και ελαττώματα και τις κληρονομούμε όλοι, οφείλονται σε «σχεδιαστικά» σφάλματα, που έχουν προκύψει κατά την εξέλιξη του ανθρώπου.

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σφάλματα αυτά υπάρχουν διότι η εξέλιξη επιλύει εκ των υστέρων, με περισσότερο ή λιγότερο πετυχημένο τρόπο, τα προβλήματα, χωρίς να προσφεύγει σε de novo σχεδιασμό, χωρίς να ξεκινάει από την αρχή, όπως θα έκανε ένας αληθινός σχεδιαστής» εξηγεί ο κ. Ντινόπουλος, τονίζοντας ότι ο άνθρωπος είναι προϊόν της ίδιας εξελικτικής διεργασίας, μέσω της οποίας προέκυψε κάθε άλλη μορφή ζωής πάνω στη Γη. Σύμφωνα με τον κ. Ντινόπουλο υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: κατά την αρνητική προσέγγιση, τα σχεδιαστικά σφάλματα στη δομική και λειτουργική οργάνωση του ανθρώπου είναι κάτι που αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε κάποια ειδική μέριμνα για το είδος μας, ενώ κατά την θετική προσέγγιση, σχεδόν όλα τα «ανώτερα» χαρακτηριστικά που μας κάνουν ανθρώπους υπάρχουν σε μικρότερο ίσως βαθμό, και στα ζώα, γεγονός που αποδεικνύει την κοινή μας καταγωγή.

Για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα «γιατί πνιγόμαστε όταν τρώμε;» πρέπει να μεταφερθούμε στο βάθος του χρόνου, στην εποχή που κάποιος μικροσκοπικός υδρόβιος πρόγονος των σπονδυλωτών ανέπτυξε αναπνευστικό σύστημα. Αρχικά, ο εν λόγω πρόγονος ήταν τόσο μικρός ώστε η παθητική διάχυση μεταξύ των ιστών του σώματός του και του νερού που τον περιέβαλε ικανοποιούσε όλες τις αναπνευστικές του ανάγκες, τις ανάγκες του σε οξυγόνο. Ο πρόγονος αυτός λάμβανε ήδη νερό από το στόμα και το απέβαλε μέσω ενός μηχανισμού διήθησης, ως έναν τρόπο για την απόκτηση τροφής. Καθώς ορισμένα από τα μέλη της ομάδας αυτής μεγάλωναν σε μέγεθος, ο τροφικός ηθμός ή ένα τμήμα του, μπορούσε να αναλάβει το επιπρόσθετο καθήκον της ανταλλαγής των αερίων μεταξύ των ιστών του σώματος και του νερού που περνούσε ανάμεσά του. Όλα τα σπονδυλωτά έχουν διατηρήσει την αρχική αυτή σύνδεση του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος (και όλα, από τα ψάρια έως τα θηλαστικά, μπορεί να πνιγούν καθώς τρώνε).

Ακόμα η όρθια στάση αποτέλεσε μεγάλο πλεονέκτημα για τον άνθρωπο γιατί συνοδεύτηκε με την απελευθέρωση των χεριών, τη διεύρυνση του οπτικού πεδίου κ.ά. Επειδή, όμως, ο διποδισμός δεν ήταν σχεδιασμένος εξ αρχής, αλλά προέκυψε στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, συνοδεύεται από τα ακόλουθα προβλήματα: Το αυχενικό σύνδρομο, το οποίο στατιστικώς είναι η δεύτερη αιτία προσέλευσης στον ορθοπαιδικό. Η πρώτη αιτία είναι η οσφυαλγία. H αυξημένη φλεβική πίεση κατά την όρθια στάση έχει ως συνέπεια τα οιδήματα, τους κιρσούς, τις εξελκώσεις και άλλα.

Τέλος τα ιγμόρεια αποτελούν αεροφόρες κοιλότητες που βρίσκονται μέσα στο οστό της άνω γνάθου. Οι κοιλότητες αυτές επικοινωνούν με τη ρινική κοιλότητα, όπου και αποχετεύουν τη βλέννα που παράγουν συνεχώς. Η βλέννα είναι αφθονότερη σε περίπτωση φλεγμονής του βλεννογόνου που καλύπτει τους γναθιαίους κόλπους (ιγμορίτιδα). Στα ζώα, το στόμιο επικοινωνίας μεταξύ των γναθιαίων κόλπων και της ρινικής κοιλότητας βρίσκεται προς τα μπροστά και όχι προς τα επάνω, όπως συμβαίνει στον άνθρωπο, λόγω της όρθιας στάσης του. Έτσι, ενώ στα ζώα η αποχέτευση είναι μια εύκολη σχετικά υπόθεση, στον άνθρωπο υπάρχει μεγάλη δυσκολία, και το αποτέλεσμα, όταν η φλεγμονή επιμένει, είναι η χρόνια ιγμορίτιδα. Η χρόνια ιγμορίτιδα, πέρα από το ότι είναι δυσάρεστη κατάσταση, λόγω της στενής ανατομικής γειτνίασης των ιγμόρειων με τον οφθαλμό και τον εγκέφαλο είναι δυνητικά επικίνδυνη για τα «ευγενή» αυτά όργανα.

Πηγές: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.