Τάσεις ναρκισσισμού και ματαιοδοξίας σε άνδρες και γυναίκες

Τάσεις ναρκισσισμού και ματαιοδοξίας σε άνδρες και γυναίκες

5/4/2015                                                                   12:14

 

Νέα ερευνητική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Bulletin» εξερευνά τη σχέση των δύο φύλων με το ναρκισσισμό. Όπως προκύπτει, οι άντρες εκδηλώνουν εντονότερα σημάδια ναρκισσισμού σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τα ερευνητικά στοιχεία αφορούν περισσότερα από 475.000 άτομα και οι ερευνητές συμπέραναν πως οι άντρες πετυχαίνουν σταθερά υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ ναρκισσισμού συγκριτικά με τις γυναίκες, ασχέτως ηλικίας. Τα τρία χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής προσωπικότητας στα οποία επικέντρωσαν το επιστημονικό τους ενδιαφέρον οι ιθύνοντες της έρευνας ήταν τα εξής: Οι ηγετικές ικανότητες και η αναζήτηση της εξουσίας, η επιδειξιομανία και οι αυξημένες απαιτήσεις.

Στα ευρήματα που καταγράφηκαν, ξεχωρίζει το σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά την κατηγορία των ηγετικών ικανοτήτων και των αυξημένων απαιτήσεων, που δείχνει ότι οι άντρες έχουν πιο έντονες τάσεις να κυνηγούν ευκαιρίες και να πιστεύουν ότι αξίζουν προνόμια. Εντούτοις, δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών στον τομέα της επιδειξιομανίας. «Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άντρες επιδεικνύουν εντονότερο δυναμισμό και εντονότερη επιθυμία για δύναμη», σημειώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Emily Grijalva, συμπληρώνοντας πως «δεν παρατηρούνται διαφορές στο πεδίο της επιδειξιομανίας, κάτι που σημαίνει ότι τα δύο φύλα είναι εξίσου πιθανό να χαρακτηρίζονται από ματαιοδοξία».

 

Πηγή: Athens Voice

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *