“Θερίζει” η γρίπη: 5 νεκροί, 10 στην εντατική

“Θερίζει” η γρίπη: 5 νεκροί, 10 στην εντατική

12/1/2015              9:30

 

Ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις που παίρνει στη χώρα μας η επιθετική εισβολή της εποχικής γρίπης. Την πρώτη κιόλας εβδομάδα του έτους τα θύματα ανέρχονται σε πέντε ενώ ακόμη δέκα ασθενείς παλεύουν στην εντατική.

Ο ανησυχητικός απολογισμός:

-Το 45,2% των “ύποπτων” δειγμάτων που στέλνουν οι γιατροί για εργαστηριακή ανάλυση, βγαίνει θετικό για γρίπη.

-Πάνω από το 12% των επισκέψεων σε γιατρό, αφορά ασθενείς με “γριπώδη συνδρομή”, δηλαδή με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης.

-Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, δέκα ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη είχαν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.
Μεταξύ αυτών, ένας 46χρονος ο οποίος δεν έπασχε από κάποιο χρόνιο νόσημα και ένας αλλοδαπός, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό πριν έρθει στην Ελλάδα.

Την πρώτη εβδομάδα του έτους, τρεις άνθρωποι, με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη έχασαν τη ζωή τους (ο ένας πέθανε την Παρασκευή), ανεβάζοντας στους πέντε τον συνολικό αριθμό των νεκρών. Οι τέσσερις είχαν νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας και ο ένας όχι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται σε ανοδική τάση.

Οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω έξαρση του επιδημικού κύματος και καλούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να καταφεύγουν στον γιατρό τους όταν εκδηλώσουν συμπτώματα γρίπης.

Εμβόλιο

Λόγω της μετάλλαξης (γονιδιακή μεταβολή) που έχει υποστεί το στέλεχος Α (Η3Ν2), το αντιγριπικό εμβόλιο δεν καλύπτει πλήρως τους μισούς εμβολιασθέντες.

Οι λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, καλούν τους χρονίως πάσχοντες και τις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, καθώς καλύπτονται πλήρως για τους άλλους τύπους της εποχικής γρίπης, δηλαδή τον Α (Η1Ν1) και τον Β.

Υπάρχει, δε, η πιθανότητα πιο ήπιας νόσησης ακόμη και για όσους έχουν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος, εφόσον έχουν εμβολιαστεί. Τα ποσοστά εμβολιασθέντων στον γενικό πληθυσμό, πάντως, παραμένουν πολύ χαμηλά, κοντά στο 20%.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *