1- 7 Νοεμβρίου Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

1- 7 Νοεμβρίου Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

2/11/2015                                                          12.10

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού με θέμα «Θηλασμός και Εργασία: Ας το κάνουμε να πετύχει»,

Το 2015 είναι η 25η Επέτειος της Διακήρυξης Innocenti του 1990, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό κατευθυντήριο έγγραφο για τη βελτίωση των πρακτικών μητρικού θηλασμού σε όλο τον κόσμο. Από τους τέσσερις στόχους που υιοθετήθηκαν, ο τέταρτος αποσκοπεί στο «να θεσπιστεί καινοτόμα νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων γυναικών σε σχέση με το θηλασμό και να θεσπιστούν τα μέσα για την εφαρμογή της”.

Ωστόσο, πάνω από 20 χρόνια μετά, η παρακολούθηση της προόδου της βρεφικής και παιδικής διατροφής παγκοσμίως δείχνει ότι ο τέταρτος στόχος της Διακήρυξης Innocenti (1991) εξακολουθεί να είναι ο πιο δύσκολος να επιτευχθεί! Με την εκστρατεία της για την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2015, «Θηλασμός και Εργασία: Ας το κάνουμε να πετύχει», η WABA και οι εταίροι της σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν και να υποστηρίξουν ΟΛΕΣ τις γυναίκες, που εργάζονται τόσο σε επίσημες όσο και ανεπίσημες δομές.
Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA)
Η διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την οικογενειακή ζωή, που περιλαμβάνει και το θηλασμό, γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και για ένα δυνατό, υγιές και ακμαίο εργατικό δυναμικό και μια καλύτερη κοινωνία. Οι σύγχρονες οικονομικές και εργασιακές συνθήκες αλλάζουν ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες θετικές αλλά και πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και τη ζωή των γυναικών, αλλά και των παιδιών και των οικογενειών τους. Όταν συνδυάζονται κατάλληλα η εργασιακή και οικογενειακή ζωή γυναικών και ανδρών, ωφελείται κάθε τομέας της κοινωνίας. Τα οφέλη περιλαμβάνουν την παραγωγικότητα, την εξασφάλιση του οικογενειακού εισοδήματος και της εργασίας, την υγεία και ευημερία των γυναικών και των παιδιών, μακροπρόθεσμα οφέλη για τους εργοδότες καθώς και την κοινωνικοοικονομική ευημερία και σταθερότητα των χωρών.

ΣτόχοιΣτόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού (WBW/ΠΕΘ):
Η υποστήριξη των γυναικών προκειμένου να συνδυάσουν την εργασία με τη μητρότητα είναι ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο έργο, που απαιτεί διάφορες προσεγγίσεις και αφορά μια πληθώρα φορέων με κοινούς στόχους.
Ως εκ τούτου, οι στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού 2015 είναι:
1) Να κινητοποιηθεί υποστήριξη από όλους τους τομείς και σε διάφορα επίπεδα, ώστε να μπορέσουν οι γυναίκες, όπου κι αν βρίσκονται, να εργαστούν και να θηλάσουν.
2) Να προωθηθούν δράσεις από τους εργοδότες για να γίνουν φιλικοί προς την οικογένεια, τους γονείς, τα μωρά και προς τη μητέρα ώστε να διευκολύνουν ενεργά και να υποστηρίξουν τις εργαζόμενες γυναίκες να συνεχίσουν το θηλασμό.
3) Να ενημερωθεί το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα δικαιώματα προστασίας της μητρότητας παγκοσμίως και να υπάρξει ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της σχετικής εθνικής νομοθεσίας και την εφαρμογής της.
4) Να ενισχυθούν, διευκολυνθούν και προβληθούν πρακτικές οι οποίες βοηθούν τις
γυναίκες που εργάζονται σε αδήλωτη («μαύρη») εργασία, να θηλάσουν.
5) Να υπάρξει συνεργασία με καίριες ομάδες, π.χ. με σωματεία εργαζομένων,
συνδικαλιστικά όργανα, ομάδες γυναικών και ομάδες νέων, για την προστασία, στο
χώρο εργασίας, των δικαιωμάτων των γυναικών σε σχέση με το θηλασμό.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ‘’ΣΗΜΕΙΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ’’
Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού – ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας – πραγματοποίησε το 2009 την πρώτη Εθνική Μελέτη Μητρικού Θηλασμού, στην οποία καταγράφονται η συχνότητα θηλασμού στην χώρα μας και οι προσδιοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη του μητρικού θηλασμού. Παρά λοιπόν το γεγονός του υψηλού ποσοστού πρόθεσης για θηλασμού τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση, που φτάνει στο 89%, τα ποσοστά πέφτουν στο 21% τον πρώτο, 11% τον τρίτο και 0,9%τον 6ο μήνα.

Το πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ» έχει ως στόχο την ανάπτυξη στρατηγικής για την αύξηση του ποσοστού και της διάρκειας του μητρικού θηλασμού στην χώρα μας.
Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρωθούν διευθύνσεις χώρων ( εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης, βιβλιοπωλεία, χώροι ένδυσης-υπόδησης, καφέ, φαρμακεία και ιατρεία) που υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό.

 
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή πιθανή υποστήριξη με υλικό (φυλλάδια, αφίσες) να επικοινωνήσετε στο ([email protected])
Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε σ’ αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα της ΑΛΚΥΟΝΗΣ (www.epilegothilasmo.gr) να εκτυπώσετε το ειδικό σήμα «NAI Επιλέγω Θηλασμό» και να το αναρτήσετε σε εμφανές σημείο του καταστήματός σας.

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *