Τι μπορεί να βλάψει την ακοή μας

Τι μπορεί να βλάψει την ακοή μας

15/6/2015                                                                  10:30

 

Το σύγχρονο βιοµηχανοποιηµένο περιβάλλον των µεγαλουπόλεων µε τις ανεξάντλητες πηγές θορύβου αυξάνει δυστυχώς και μάλιστα αλµατωδώς τον αριθµό των ανθρώπων που αντιµετωπίζουν προβλήµατα ακοής. Περίπου στα 360 εκατοµµύρια υπολογίζονται σήµερα όσοι έχουν µικρό ή µεγάλο πρόβληµα βαρηκοΐας, ενώ οι ειδικοί εκτιµούν ότι στο µέλλον θα υπάρχουν ακόµα περισσότεροι.

Ο τρόπος ζωής των νέων, που χρησιµοποιούν σε υπερβολικό βαθµό τα ακουστικά των προσωπικών συσκευών ήχου και συχνάζουν σε δηµόσιους χώρους όπου τα ντεσιµπέλ χτυπούν κόκκινο, είναι η κύρια αιτία ανησυχίας των επιστηµόνων. Το γήρας είναι άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας, όπως είναι και οι γενετικές παθήσεις. Κάποιες από αυτές είναι, για παράδειγµα, η νευροϊνωµάτωση τύπου ΙΙ ή νόσος του Recklinghausen και η αδρενολευκοδυστροφία.

Ακόμα η ακοή µπορεί να χαθεί και από κάποιο σοβαρό τραύµα στο κεφάλι, το οποίο µπορεί να εξαρθρώσει τµήµα του αυτιού ή να προκαλέσει µόνιµες βλάβες στα νεύρα, ενώ βλάβη στο τύµπανο και στο εσωτερικό του αυτιού ενδέχεται να προκληθεί ακόμα και από την απότοµη αλλαγή της πίεσης. Αυτό συµβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια καταδύσεων ή πτήσεων µε αεροπλάνο. Σε περίπτωση που ο τραυµατισµός του αυτιού είναι σοβαρός, µπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέµβαση για την αποκατάσταση της ακοής.

Επιπλέον, κάποιες χρόνιες ασθένειες που δεν σχετίζονται άµεσα µε την ακοή µπορούν να προκαλέσουν την απώλειά της. Σε αυτές περιλαµβάνονται τα καρδιακά νοσήµατα, ο διαβήτης και η ρευµατοειδής αρθρίτιδα.

Τέλος, υπάρχουν ορισµένα φάρµακα, κυρίως αντιβιοτικά, τα οποία έχουν ως παρενέργεια την απώλεια της ακοής. Αυτή, ωστόσο, είναι παροδική και η ακοή επανέρχεται µε τη διακοπή της αγωγής.

 

Πηγή: Έθνος

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *