Τι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το IQ μας

Τι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το IQ μας

4/5/2015                                                                       12:44

 

Και όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές τα παρακάτω μπορεί να βλάψουν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα:

Το multi-taskingΟι μετωπιαίοι λοβοί μας είναι αυτοί που ελέγχουν πού θα επικεντρωθεί ο εγκέφαλος, αλλά δεν μπορούν να επεξεργάζονται πολλά δεδομένα ταυτόχρονα. Αν προσπαθήσεις να κάνεις παραπάνω πράγματα από αυτά που αντέχεις, ο εγκέφαλος σου μπορεί να κάνει και κανένα pause ανά διαστήματα, ακριβώς όπως ένας υπολογιστής κολλάει όταν τρέχεις πολλά προγράμματα.

Το παθητικό κάπνισμαΑκόμα και αν δεν καπνίζεις, αν είσαι παθητικός καπνιστής είσαι εκτεθειμένος σε ένα επικίνδυνο cocktail τοξικών ουσιών, λέει ο Τόουφαϊ. «Η παρατεταμένη έκθεση στον καπνό αυξάνει το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα, αφαιρώντας το ζωτικό οξυγόνο που έχει ανάγκη το μυαλό μας για την ομαλή λειτουργία του”

Τα (πολλά) γλυκά

Σε πολύ μεγάλες ποσότητες η ζάχαρη επηρεάζει και τα εγκεφαλικά κύτταρα, λέει ο νευρολόγος Άλεν Τόουφαϊ. Έρευνες επίσης έχουν δείξει πως η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και τη γνωστική μας απόδοση.

Τα αεροπλάνα

Το jet lag επηρεάζει τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα μέχρι και για ένα μήνα αφότου έχεις φτάσει στον προορισμό σου, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Τα ταξίδια σε διαφορετικές χρονικές ζώνες διαταράσσουν το εσωτερικό μας ρολόι και την ταχύτητα που επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας τα δεδομένα.

Η παχυσαρκία

Έρευνες δείχνουν πως η παχυσαρκία στη μέση ηλικία επηρεάζει αρνητικά τη γνωστική απόδοση, ενώ μακροπρόθεσμα συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο για άνοια. Έρευνα δημοσιευμένη στο American Journal of Epidemiology, δείχνει πως πράγματι η παχυσαρκία και η χαμηλή διανοητική ικανότητα συνδέονται.

Το άγχος
«Το στρες όχι μόνο ευθύνεται για την ασθενή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά εν μέρει, βοηθά και στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ», λέει ο νευρολόγος Μπρένταν Κέλεϊ.

Πηγή: Marie Claire Greece

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *