Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

10/2/2015                                                                   16:17

 

Οι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο στην απόφαση να επισκεφθεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και να ξεκινήσει θεραπεία ποικίλουν. Πολλοί διακόπτουν τη θεραπεία μετά τις πρώτες συνεδρίες είτε γιατί νιώθουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά που προκύπτουν από την ψυχοθεραπεία, είτε γιατί ο θεραπευτής ή η προσέγγισή του δεν συνάδουν με το συγκεκριμένο άτομο που υποβάλλεται στη θεραπεία και πολλές φορές μάλιστα δεν μπαίνουν στη διαδικασία να προσπαθήσουν εκ νέου.

Για να προλάβετε αντίστοιχα προβλήματα ή εμπόδια, καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής:

1.      Θεραπεία δεν σημαίνει αυτομάτως ψυχανάλυση
Η ψυχοθεραπεία δεν ισοδυναμεί απαρέγκλιτα με την ψυχανάλυση . Υπάρχουν πολλά είδη θεραπείας που μπορεί να κάνει κάποιος και η ψυχανάλυση είναι ένα από αυτά.

2.      Υπάρχουν διαφορετικά είδη ψυχοθεραπείας
Υπάρχουν πολλές σχολές θεραπευτικής προσέγγισης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μερικές διαταραχές αντιμετωπίζονται καλύτερα με κάποια συγκεκριμένη παρέμβαση (πχ. για τις αγχώδεις διαταραχές η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, έχει καλύτερα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες).

3.     Ο θεραπευτής σας μπορεί να μην σας ταιριάζει
Εάν νιώθετε ότι ο θεραπευτής σας δεν σας ταιριάζει ή δεν σας βοηθά να έχετε πρόοδο στην θεραπεία σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι καλός στη δουλειά του ή ότι κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να σας βοηθήσει. Όπως συμβαίνει και στη ζωή, έτσι και στην θεραπεία, μπορεί κάποιος να μη σας ταιριάζει και να μη νιώθετε άνετα μαζί του.

4.     Μπορεί να νιώσετε αμήχανα
Συνήθως στην αρχή της θεραπείας πολλοί θεραπευόμενοι αισθάνονται άβολα με τις ερωτήσεις που κάνει ο θεραπευτής και πολλές φορές τον θεωρούν ακόμα και αδιάκριτο. Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια της θεραπείας να έρθουν στην επιφάνεια συναισθήματα που θα σας κάνουν να νιώσετε δυσάρεστα και άβολα. Είναι δύσκολο να «ανοιχτεί» κανείς σε κάποιον άγνωστο αλλά ο μόνος τρόπος να μπορέσει κάποιος να σας βοηθήσει είναι να σας γνωρίσει καλύτερα και να κατανοήσει τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα.

5.       Κάντε καλή έρευνα
Είναι σημαντικό να κάνετε πολύ καλή έρευνα προτού επιλέξετε τον ειδικό ψυχικής υγείας που θέλετε να πάτε, ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι σωστά καταρτισμένος και μπορεί να σας βοηθήσει.

6.     Προσδοκίες
Η θεραπεία είναι μία διαδικασία δύσκολη και απαιτεί υπομονή, δουλειά και επιμονή. Σίγουρα, ο θεραπευτής δεν έχει τη λύση στα προβλήματα του θεραπευόμενου αφού ο ρόλος του είναι κατά κύριο λόγο καθοδηγητικός και όχι να προσφέρει έτοιμες λύσεις και συμβουλές.

 

Μην απογοητεύεστε λοιπόν και προσπαθήστε επίμονα να αντιμετωπίσετε τα πράγματα που σας δυσαρεστούν στη ζωή σας.

 

ΠΗΓΗ: The Huffington Post Greece

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *