Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία

13/12/2014               20:00

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, τη βελτίωση της Περιγεννητικής Φροντίδας μέσω της θεσμοθέτησης ειδικών κέντρων και Μονάδων Φροντίδας Νεογνών και διάφορες άλλες ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου σχετικά με τα ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία κ.α.

Ο Μ. Βορίδης εισάγει με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και κυρώσεις για την υπερσυνταγογράφηση, ενώ καθιστά υποχρεωτικό το αγροτικό για την ειδικότητα.

Οι δαιδαλώδεις δομές και η γραφειοκρατία

Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί πολλές απόπειρες μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, αλλά όπως, τονίζει μεγάλη μερίδα των ειδικών του χώρου, καμιά ολοκληρωμένη, ενώ και ελάχιστες έχουν φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί.

Το ΕΣΥ εξακολουθεί να υποφέρει από στρεβλώσεις, καθώς η έλλειψη συνέχειας και η αποσπασματικότητα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, έχουν κάθε άλλο παρά λειτουργήσει ευεργετικά προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας. Αν προσθέσουμε και τη δαιδαλώδη δομή των υπηρεσιών υγείας, διαμορφώνεται ένα αντιπαραγωγικό συνονθύλευμα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γραφειοκρατικό σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ανάγκη θεσμοθέτησης υγειονομικών προτεραιοτήτων

Παράγοντες του κλάδου της υγείας κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι θεμέλιο λίθο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας αποτελεί ο μακροχρόνιος σχεδιασμός στη βάση των συγκεκριμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων της χώρας.

Ιατρικοί κύκλοι τονίζουν άλλωστε ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με γηρασμένο πληθυσμό, η οποία επιδιώκει να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, η ποιότητα του συστήματος υγείας αποτελεί προϋπόθεση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην υψηλή παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα ευνοήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και άρα την αύξηση του ΑΕΠ.

Μοχλός ανάπτυξης οι κλινικές μελέτες

Οι οικονομολόγοι της υγείας δεν σταματούν να εφιστούν την προσοχή των αρμοδίων στις δυνατότητες ανάπτυξης του φαρμακευτικού κλάδου γενικότερα, αλλά και της κλινικής έρευνας ειδικότερα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους εξειδικευμένους αυτούς επιστήμονες, διαθέτει τις κατάλληλες επιστημονικές δομές για την προσέλκυση εκατομμυρίων ευρώ από τη διεξαγωγή κλινικών μελετών με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα διαμορφωθεί και ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι ο κλάδος της υγείας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κινητήριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ιδίως, για υψηλά ειδικευμένο προσωπικό, συμβάλλοντας και στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.