Τι ακριβώς σημαίνει ο δείκτης SPF;

Τι ακριβώς σημαίνει ο δείκτης SPF;

1/7/2015                                                                    09:00

 

Πλέον, γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους που έχει κανείς απέναντι στον ήλιο και ότι όσο μεγαλύτερο SPF έχει, τόσο το καλύτερο, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι ακριβώς είναι ο δείκτης SPF και τι σημαίνει.

Yπάρχουν δύο είδη ηλιακής ακτινοβολίας. Η UV A, που αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης, η οποία δημιουργεί ρυτίδες και γήρανση του δέρματος επειδή επιδρά στα κύτταρα που παράγουν ελαστίνη και κολλαγόνο. Η UV B η οποία προκαλεί εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος γιατί οι ακτίνες αυτές μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και παράγουν τη μελανίνη. Η δράση τους είναι πιο έντονη το καλοκαίρι και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.

Η επιλογή του αντηλιακού θα πρέπει να γίνει με βάση κάποια κριτήρια, όπως είναι ο δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor) ο οποίος θεσπίστηκε το 1962 για να βοηθήσει τους καταναλωτές.

Ο δείκτης SPF συμβολίζει το βαθμό προστασίας που προσφέρει κάθε προϊόν απέναντι στις UV B υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, χωρίς όμως να συνεπάγεται ότι όσο υψηλότερο βαθμό χρησιμοποιούμε τόσο μεγαλύτερη προστασία έχει κανείς. Το βασικότερο είναι η συνάρτηση του δείκτη με τον τύπο του δέρματός μας καθώς και το χρόνο που θα περάσουμε στον ήλιο.

Ο προσωπικός μας δείκτης, λοιπόν, προκύπτει από τον χρόνο που χρειάζεται το δέρμα για να «καεί» από τον ήλιο σε συνάρτηση με το χρόνο που επιθυμούμε να παραμείνουμε σε αυτόν. Όπως όμως ήδη έχουμε τονίσει, η UV A δεν αντικατοπτρίζεται στον δείκτη SPF γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε αντηλιακό που να περιέχει προστασία και από αυτή την ακτινοβολία. Η φράση «ευρέως φάσματος» ή SPF υποδηλώνει την προστασία από την UV A χωρίς όμως να υπάρχει αριθμητική βαθμολόγηση της προστασίας που παρέχει εναντίον της.

Συμπερασματικά θα πρέπει να τονίσουμε πως η χρήση του αντηλιακού δεν καθιστά το άτομο άτρωτο από την ηλιακή ακτινοβολία. Θα πρέπει να προσέχουμε για την έγκαιρη εφαρμογή του 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο καθώς και την ανανέωσή του κάθε 4 ώρες και ειδικότερα μετά από απομάκρυνσή του λόγω εφίδρωσης ή νερού.

 

Πηγή: The Huffington Post Greece

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.