Το αλκοόλ το βράδυ αναστατώνει τον ύπνο

Το αλκοόλ το βράδυ αναστατώνει τον ύπνο

12/12/2014            12:00

Το αλκοόλ διαταράσσει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού, αναστατώνοντας τον ύπνο μας και οδηγώντας σε μια όχι και τόσο ξεκούραστη βραδιά.

Με τον καιρό, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης και αϋπνίας, επισημαίνουν οι ειδικοί οι οποίοι συνιστούν να αποφεύγεται η χρήση του αλκοόλ ως «βοηθητικό μέσο για τον ύπνο».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, μια ομάδα γιατρών από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου του Μισούρι στις ΗΠΑ, μελέτησε τις επιδράσεις του αλκοόλ στον ύπνο για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών.

«Η επικρατούσα άποψη θέλει το αλκοόλ να βοηθά στον ύπνο, αλλάζοντας τον κιρκάδιο ρυθμό του ατόμου. Ωστόσο, μέσα από την έρευνά μας ανακαλύψαμε ότι το αλκοόλ στην πραγματικότητα επηρεάζει την ομοιόσταση του ατόμου –τον εσωτερικό μηχανισμό του οργανισμού που ρυθμίζει το αίσθημα ξύπνιου και νύστας» εξήγησε ο Dr Mahesh Thakkar.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι το αλκοόλ μεταβάλλει το μηχανισμό ομοιόστασης και ασκεί πίεση στο άτομο σε σχέση με τον ύπνο. Όταν συμβαίνει αυτό, αλλάζει το πρόγραμμα ύπνου και το άτομο μπορεί να βιώσει διαταραγμένο ύπνο ή να ξυπνήσει νωρίτερα.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι μετά από εκτεταμένες περιόδους τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ, τα άτομα μπορεί να πέφτουν για ύπνο –όπως αναμενόταν- ωστόσο ξυπνούν μέσα σε λίγες ώρες και δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν. Ακόμη, όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχαν πρόσβαση σε αλκοόλ, εμφάνισαν συμπτώματα αϋπνίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Alcohol.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ξένος Τύπος

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *