29/4/2015 12:38
Βρετανική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το βιολογικό γάλα έχει λιγότερο ιώδιο κάτι το οποίο έχει άμεσες συνέπειες στην ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη των εμβρύων. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το γάλα μακράς διαρκείας. Συγκεριμένα το ιώδιο θεωρείται ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την ομαλή ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση παιδιών με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Food Chemistry, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ρεντινγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Γκίβενς, υποστηρίζουν ότι το βιολογικό γάλα έχει περίπου ένα τρίτο λιγότερο ιώδιο (32,2%) από το συμβατικό και αυτή η έλλειψη, μεταξύ άλλων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μελλοντική νοημοσύνη του παιδιού. Σύμφωνα με τον Δρ Γκίβενς, η αυξητική τάση για κατανάλωση βιολογικού γάλατος και γάλατος μακράς διάρκειας «μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία». Όσο μειώνεται η κατανάλωση κανονικού γάλακτος, τόσο μπορεί να επιδεινωθεί η έλλειψη του ιωδίου.
Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα του θυρεοειδούς αδένα, αφού αποτελεί βασικό συστατικό της θυροξίνης, της ορμόνης που ελέγχει τις διαδικασίες του μεταβολισμού στον οργανισμό. Λόγω της έλλειψης ιωδίου, δεν μπορεί να παραχθεί αρκετή θυροξίνη, με συνέπεια να επιβραδύνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού και να αυξάνει το σωματικό βάρος. Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο ότι η έλλειψη ιωδίου στο βιολογικό γάλα, μπορεί να καλυφθεί με τη λήψη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων ή από άλλες πηγές ιωδίου.
Φυσικά το αν θα υπάρχει έλλειψη ιωδίου και πόση σε έναν άνθρωπο, εξαρτάται και από την ποιότητα του βιολογικού γάλατος που καταναλώνει.
Πηγή: health.in.gr