Το φαινόμενο της Επιλόχειας κατάθλιψης

Το φαινόμενο της Επιλόχειας κατάθλιψης

11/6/2015                                                            10:00

 

Τι συμβαίνει όταν ο ερχομός του νέου μέλους, αντί για χαρά, συνοδεύεται από θλίψη και μελαγχολία για τη μητέρα;

Το φαινόμενο της Επιλόχειας κατάθλιψης σύμφωνα με έρευνες, είναι πιθανό να παρουσιαστεί σε 1 στις 10 γυναίκες μετά τον τοκετό. Κατά την τρίτη με τέταρτη ημέρα μετά την γέννα, μεγάλο ποσοστό γυναικών αρχίζει να νιώθει μία συναισθηματική ένταση που εκφράζεται μέσα από το κλάμα, την «πεσμένη» ψυχολογία και τη θλίψη. Η κατάσταση αυτή, ονομάζεται «μελαγχολία της λοχείας» και συνήθως ξεπερνιέται μετά από δέκα ημέρες. Ωστόσο στην περίπτωση της Επιλόχειας Κατάθλιψης, τα συμπτώματα αυτά επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι γυναίκες που βιώνουν Επιλόχεια Κατάθλιψη νιώθουν θλίψη, αποθάρρυνση, ευερεθιστότητα, κόπωση, ανεπάρκεια και είναι έτοιμες να βάλουν τα κλάματα χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αιτία ή αφορμή. Σε κάποιες περιπτώσεις , οι μητέρες παρουσιάζουν έλλειψη ενδιαφέροντος προς το μωρό, επιθετικότητα ή άγχος ότι κάτι κακό θα συμβεί στο νεογέννητο, με αποτέλεσμα να βιώνουν αισθήματα ενοχής. Οι περισσότερες περιπτώσεις επιλόχειας κατάθλιψης ξεκινούν ένα μήνα μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και έξι μήνες μετά.

Τα ακριβή αίτια που μπορεί να οδηγήσουν μία γυναίκα στην Επιλόχειο κατάθλιψη δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Το σώμα της γυναίκας, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τον τοκετό, βιώνει αλλαγές που σχετίζονται με τις μεταβολές των ορμονικών επιπέδων. Βέβαια, το γεγονός ότι όλες οι γυναίκες βιώνουν έντονες ορμονικές αλλαγές αλλά δεν εκδηλώνουν όλες οι γυναίκες κατάθλιψη αποκλείει τις ορμόνες ως μοναδικό αίτιο εμφάνισης της.

Έρευνες έχουν συνδέσει την Επιλόχεια Κατάθλιψη με κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, όπως τις πρώιμες εμπειρίες της μητέρας, τις προσδοκίες της γύρω από το νέο της ρόλο, την ηλικία και την κοινωνική υποστήριξη που λαμβάνει η νέα μητέρα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι η κακή σχέση με τον σύντροφο, το άγχος ή κάποιο στρεσογόνο γεγονός. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και το κλάμα και η δυσφορία του μωρού μπορεί να εκληφθούν από τη μητέρα ως προσωπική αποτυχία και να πυροδοτήσουν συναισθήματα θλίψης και αναξιότητας. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν βιώσει στο παρελθόν κατάθλιψη, τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στο να την εκδηλώσουν εκ νέου μετά τον τοκετό.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Επιλόχεια Κατάθλιψη είναι μια πολύπλευρη διαταραχή, οπότε τα ακριβή αίτια δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Αυτό, το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι νέες μητέρες δεν θα πρέπει να ενοχοποιούν τον εαυτό τους αλλά να απομακρύνουν το αίσθημα ντροπής γύρω από τον τρόπο που νιώθουν.

Έρευνες έχουν δείξει, άλλωστε, ότι 20% των νέων μαμάδων θα παρουσιάσουν Επιλόχεια Κατάθλιψη, γεγονός που τονίζει ότι τα συμπτώματα δεν πρέπει να παραβλεφθούν.

 

Πηγή: The Huffington Post Greece

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *